Nadomestne volitve za romskega svetnika v Novem mestu bi morale potekati v nedeljo. Foto: BoBo
Nadomestne volitve za romskega svetnika v Novem mestu bi morale potekati v nedeljo. Foto: BoBo

Z novomeške občinske volilne komisije so sporočili, da je posebna občinska volilna komisija ugotovila, da so bile pri nadomestnih volitvah za člana občinskega sveta oz. predstavnika romske skupnosti v novomeškem občinskem svetu kršene določbe zakona o evidenci volilne pravice in hkrati s tem tudi zakona o lokalnih volitvah.

Komisija za sestavo volilnega imenika ni ravnala skladno z zakonsko določbo in pristojnemu ministrstvu v potrditev ni pravočasno posredovala volilnega imenika. Tega tudi ni razgrnila in pravočasno izročila posebni občinski volilni komisiji. Ta je po ugotovitvi nepravilnosti sklenila, da razveljavi že začeti postopek nadomestnih volitev in začne novega, so sporočili z novomeške občine.

Za nadomestnega romskega svetnika v Mestni občini Novo mesto se po odstopu Sandija Selimčiča potegujeta podpredsednica Zveze Romov za Dolenjsko Lilijana Tudija in predsednik društva Romano kolo Duško Smajek iz novomeškega romskega naselja Poganci. O njuni izbiri bo lahko na dveh voliščih odločalo približno 340 volilnih upravičencev.

Novomeška občina je nadomestne volitve za predstavnika romske skupnosti razpisala po odstopu romskega svetnika Selimčiča. Ta je prvič odstopil že julija lani in si nato premislil, oktobra pa je drugič in dokončno odstopil. Med razlogi za njegov odstop naj bi bili nezadovoljstvo z njegovim delom, nova zaposlitev in pot v tujino.