Posvetovalni referendum bi lahko razpisal le mariborski občinski svet. Foto: BoBo
Posvetovalni referendum bi lahko razpisal le mariborski občinski svet. Foto: BoBo

Posvetovalni referendum naj bi v Mariboru organizirali na temo zaračunavanja odvajanja deževnice s streh v kanalizacijo.

Na mariborski občini (MOM) so za mnenje zaprosili pristojno vladno službo, kjer menijo, da je zahteva za razpis posvetovalnega referenduma o odloku o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode v MOM-u nedopustna.

Takšna zahteva je tako v neskladju z zakonom o lokalni samoupravi kot tudi s statutom MOM-a. Oba namreč določata, da posvetovalni referendum lahko sproži le občinski svet, in še to pred odločanjem o posameznem vprašanju. Po besedah Žule bi tudi Auer kot mestni svetnik takšno določilo moral poznati, zato je šlo po njegovem mnenju zgolj za politični manever.

"Če bi mestni svet menil, da je treba preveriti mnenje občanov, bi že takrat kdo vložil zahtevo za referendum in bi se to lahko izpeljalo kot posvetovalni referendum. Seveda pa lahko vsak vloži pobudo za naknadni referendum, ki pa ga je glede na postavljene roke skupaj z volitvami nemogoče izpeljati," je še dodal direktor mariborske mestne uprave.

V prvi obravnavi 11. julija so mestni svetniki, z izjemo treh predstavnikov LPR-ja, domnevno sporni odlok sprejeli, a ob tem predlagali vrsto dopolnil, ki jih bo treba v drugem branju upoštevati. Zato bo dokončno sprejet šele konec leta oziroma na začetku prihodnjega leta, čeprav bi skladno z državno zakonodajo moral biti sprejet že letos spomladi.