Kar 17 romskim družinam so prekinili dobavo vode. Foto: Bogdan Miklič
Kar 17 romskim družinam so prekinili dobavo vode. Foto: Bogdan Miklič
Romi, Kerinov vrh
Romi imajo manj denarja za vodo. Foto: Bogdan Miklič

V spremstvu policije so dobavo vode na začetku tedna prekinili kar 17 romskim gospodinjstvom. Janez Kozole iz Kostaka je ob tem povedal, da uporov ni bilo in da znaša dolga skupno okoli 30 tisoč evrov.

Romi pričakujejo določeno toleranco
Podžupanja krške občine Ana Somrak in njen sodelavec za romsko področje Zdravko Pilipovič sta dejala, da glede plačila elektrike ni težav, saj jo po njunih informacijah Romi redno plačujejo prav zaradi bojazni pred odklopom. Od lokalne javne službe, kot je družba Kostak, ki skrbi za vodooskrbo, pa Romi pričakujejo določeno toleranco, vendar je ta prevelika, zato je zaradi neplačevanja računov njihov dolg v zadnjem obdobju narasel na več deset tisoč evrov, sta dodala.

Romi dobijo manj in plačajo manj
Glede odkupa zemljišč je negativen vpliv prinesla nova socialna zakonodaja, ki je povzročila, da Romi dobijo manj sredstev in so zaradi tega slabši plačniki obrokov. Do uveljavitve nove zakonodaje je devet družin pridobilo polnopravno lastništvo, medtem ko je pri preostalih 14 ta situacija še neurejena. Po besedah Somrakove in Pilipoviča je koncesionar – družba Kostak – s problematiko plačevanja pitne vode redno seznanjal občino Krško, pristojne službe so pozivale neplačnike k izpolnitvi obveznosti in poskušale od primera do primera reševati zadevo, v nekaterih primerih celo uspešno, toda večina jih računov za vodo še vedno ni plačevala.

Socialna pomoč za pitno vodo
Občina Krško bo neplačnikom predlagala rešitev nastale situacije, ki predvideva, da bi neplačniki pooblastili center za socialno delo, da v njihovem imenu prek trajnikov poplača dolg koncesionarju. Romi namreč prejemajo socialne transferje, ki jih na njihove osebne račune mesečno nakazuje center za socialno delo, a v tem primeru bi del sredstev namenil za plačilo storitve zagotavljanja pitne vode. Tako bo krška občina poskušala Rome usmeriti v doslednejše spoštovanje obveznosti.

Bogdan Miklič, S. B. L.