Rudnik bi morali zapreti že pred osmimi leti. Foto: MMC RTV SLO
Rudnik bi morali zapreti že pred osmimi leti. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža odlagališče Boršt, na katerega je bilo odloženih 600.000 ton hidrometalurške jalovine, leži na plazišču. Premiki odlagališča so zato dvakrat večji od dovoljenih, lansko oktobrsko obilno deževje pa bi lahko povzročilo še dodatne premike. "To nas na občini najbolj skrbi," je poudaril župan in spomnil, da pristojno ministrstvo že več let opozarja na nujnost sanacije.

Na ministrstvu za okolje in prostor pa so pojasnili, da se trenutno izdeluje študija premika plazu, izsledki bodo znani predvidoma v enem mesecu. V ta namen imajo na voljo dobrih 445.000 evrov, z notranjim prerazporejanjem pa bodo poskušali pridobiti še nekaj dodatnega denarja. To bi omogočalo naročilo študije radiološkega vpliva premika plazu. Ugotavljajo sicer, da se stanje plazišča po oktobrskih poplavah vrača v stare okvire.

Sanacija odlagališča v naslednjih mesecih
Glede odlagališča rudarske jalovine Jazbec na ministrstvu pravijo, da je treba, preden odlagališče do konca junija preide pod pristojnost agencije za radioaktivne odpadke, še sanirati škodo zaradi lanskih jesenskih poplav. Denar za to je, sanacija pa bo opravljena v prihajajočem spomladanskem obdobju, so zagotovili.

Sanacija odlagališča Boršt se bo po trditvah ministrstva izvajala v letih 2016 in 2017, dokončno zaprtje rudnika urana Žirovski Vrh, pred katerim je treba urediti tudi obe odlagališči, pa je predvideno do konca leta 2017, čeprav bi moral biti po prvih načrtih zaprt že leta 2007.