Lipič in Aleksejevič sta skupaj polagala venec. Foto: MMC RTV SLO
Lipič in Aleksejevič sta skupaj polagala venec. Foto: MMC RTV SLO

Izbrali smo Slovenijo, ker smo bratje po krvi in bratje po duhu.

Mojsejev Aleksejevič, general
Ruska delegacija na Kidričevem

V Mariboru sta zvezi podpisali sporazum o sodelovanju, s katerim sta na pobudo Rusov utrdili vezi in se zavezali k tesnejšim stikom. Dogovor predvideva razvoj vsestranskih medsebojnih odnosov, profesionalnih vezi in delovnih stikov med obema organizacijama v Sloveniji in Rusiji ter krepitev veteranske skupnosti.

Zvezi sta se s sporazumom med drugim zavezali k podpiranju in izvajanju mednarodnih programov sodelovanja na področjih izobraževanja, znanosti, kulture, zgodovine in gospodarstva. Skupaj naj bi izvajali dobrodelne dejavnosti na področju medicinske pomoči vojnim veteranom, delovnim veteranom in veteranom vojaške službe.
Sodelovali naj bi pri izvajanju zdraviliškega zdravljenja in pri pripravi zakonodajnih predpisov, ki urejajo socialno varstvo vojnih veteranov, delovnih veteranov in veteranov vojaške službe.

Zvezi imata "enake težave"
"Izbrali smo Slovenijo, ker smo bratje po krvi in bratje po duhu," je ob podpisu sporazuma v Muzeju narodne osvoboditve Maribor povedal Mojsejev Aleksejevič, ki je bil med letoma 1988 in 1991 načelnik generalštaba sovjetske armade. Kot je dejal, imata zvezi "enake cilje, enake naloge in enake težave".

"Veseli me, da bomo krepili veteransko skupnost - skupnost, ki počasi postaja globalna in se dotika tistega temeljnega poslanstva - ohranjanja miru," pa je povedal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

V sklopu večdnevnega obiska si bodo ruski gosti ogledali številne slovenske zgodovinske pomnike in znamenitosti. Pri tem jim po besedah Lipiča želijo pokazati, da Slovenija skrbi za zgodovinska obeležja, ki zadevajo rusko zgodovino oziroma sovjetske vojake na slovenskih tleh.

Tako si je ruska delegacija danes v Muzeju narodne osvoboditve Maribor ogledala razstavo, ki so jo pripravili ob nedavnem obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na lokaciji nekdanjega nacističnega taborišča za sovjetske ujetnike v Melju. V nedeljo se bo delegacija udeležila slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču.

Izbrali smo Slovenijo, ker smo bratje po krvi in bratje po duhu.

Mojsejev Aleksejevič, general
Ruska delegacija na Kidričevem