Da bodo lahko zgradili HE Brežice, morajo preusmeriti reko Savo. Foto: Goran Rovan
Da bodo lahko zgradili HE Brežice, morajo preusmeriti reko Savo. Foto: Goran Rovan
Samo za izkop obtočnega kanala in ureditev gradbene jame morajo izkopati 600 tisoč kubikov materiala. Foto: Goran Rovan
Na gradbišču hidroelektrarne Brežice

nja HE Brežice se je začela 13. marca, takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Zdaj intenzivno potekajo pripravljalna dela, saj morajo preusmeriti reko Savo, da bi v njeni strugi lahko začeli graditi elektrarno.

25. marca so na gradbišču četrte od petih HE na spodnji Savi, HE Brežice slovesno zaznamovali začetek gradnje. Ta se je dejansko začela že 13. marca, takoj ko so pridobili gradbeno dovoljenje in je to postalo pravnomočno. Dela na zdaj največjem gradbišču v Sloveniji, to bo obsegalo več kot deset kilometrov dolžine, za zdaj ob ugodnem vremenu potekajo po načrtih. Na njem so številni gradbeni stroji, ki kopljejo obtočni kanal, da bodo lahko preusmerili reko Savo.

Zdaj sicer potekajo šele pripravljalna dela, ki bodo omogočila dejansko gradnjo same elektrarne s petimi prelivnimi polji in največjega akumulacijskega bazena na verigi petih HE Na spodnji Savi. Andrej Unetič, odgovorni nadzornik gradnje HE Brežice pri HSE invest, pravi, da dela potekajo po terminskem načrtu ali pa z njimi zaradi ugodnega vremena celo malo prehitevajo ta načrt. Unetič še dodaja: »Po enem mesecu intenzivnih del smo skopali že več kot polovico vseh predvidenih izkopov, to je 300 tisoč kubikov od predvidenih 600 tisoč. Dela se trenutno intenzivno izvajajo na izkopu obtočnega kanala, po katerem bo ves čas gradnje preusmerjena reka Sava. Nekje ob koncu junija pa bomo začeli izkop same gradbene jame in izdelavo zaščitnih nasipov.«

Na gradbišču HE Brežice je v teh dneh zelo živo, vse bolj pa se večajo tudi kupi izkopanega materiala – predvsem mivke in peska. Pripravljalna dela izvaja konzorcij podjetij RGP, Kostak in CGP s številnimi podizvajalci. Miran Hudournik, odgovorni vodja gradbišča HE Brežice iz RGP Velenje, je z opravljenim zadovoljen: »Na gradbišču je zdaj okoli 50 ljudi na dan. Dela se izvajajo v dveh izmenah, predvsem tukaj na izkopu obtočnega kanala. Ob izkopih se opravljajo tudi zaščite brežin. Predvidevamo, da bo Sava preusmerjena nekje na začetku junija. Potem pa se bomo lotili še gradbene jame, ki jo moramo poglobiti in zaščititi do oktobra.«

Ves izkopan material bodo uporabili za gradnjo nasipov deset kilometrov dolgega akumulacijskega bazena. Zdaj pa se končuje tudi postopek izbire izvajalca gradbenih del za jezovno zgradbo brežiške HE, tako da bo kmalu znano, komu bo zaupan ta obsežen posel.

Za MMC Goran Rovan

Na gradbišču hidroelektrarne Brežice