Porodnišnica potrebuje prenovitev opreme. Foto: Mojca Dumančič
Porodnišnica potrebuje prenovitev opreme. Foto: Mojca Dumančič

V enem samem dnevu so porodnišnici vdahnili povsem drugačno podobo - zasijala je v pisanih in veselih barvah.

Prvi dom novorojenčkov je torej zdaj povsem drugačen. Tretje nadstropje bolnišnice ni več odeto v puščobne sivo-modre barve, ki osvežitve niso doživele že vse od odprtja porodnišnice v modro-rdeči bolnišnični stavbi. Zdaj so prostori zaživeli v prijetnih odtenkih pastelnih barv – od rumene do rožnate, sinje in zelene. Stotnija neutrudnih delavcev – od mojstrov slikopleskarjev do prostovoljcev – je s 600 kilogrami barv prepleskala 1.500 kvadratnih metrov površin. Za barve, čopiče, valjčke, delovne obleke in vse preostale materiale so poskrbeli številni donatorji. Med enodnevno humanitarno akcijo Prepleskajmo porodnišnico so porodnice z novorojenčki in bodoče mamice preselili v osmo nadstropje bolnišnice.

Mojstri so se radi in hitro odzvali
Akcijo je vodila Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica. Direktorica zbornice Boža Loverčič Špacapan je bila nad odzivom navdušena: "Ko smo napovedali akcijo Prepleskajmo porodnišnico so se mojstri res hitro odzvali. Danes jih je tukaj 36, kar je – glede na to, da v naši regiji slikopleskarjev ni veliko – res lepa številka. Priprave so trajale dlje, sama akcija pa je uspela v enem samem dnevu. Seveda brez prostovoljcev, ki so umikali pohištvo, postelje, zaščitili vse naprave, instalacije, ne bi šlo. Takšno akcijo je težko ovrednotiti v denarju. Toda če računamo samo barve, materiale in vse delo – je krepko več kot 18 tisoč evrov."

Vsaka sobica je unikat
Jernej Golob, ki je vodil slikopleskarje, je bil z opravljenim delom več kot zadovoljen: "Dokazali smo, da zmoremo. Če je volja in energija, se da tudi v enem dnevu narediti tako veliko delo. Naša porodnišnica je zdaj res pravi 'sonček'. Pleskanje je bilo nujno potrebno, saj stene niso bile prebarvane že vse od ustanovitve porodnišnice. Nujno je bilo torej s higienskega vidika, z novimi barvami pa smo vse prostore za mamice in novorojenčke naredili prijetne, svetle, sveže. Grafično podobo nam je pripravil Marko Vojvodič, vsaka sobica je unikat!"

Brez donacij ne gre
Tudi predstojnica ginekološko-porodniške službe prim. dr. Neda Bizjak je kar žarela od veselja: "To je eno lepših daril ob petdesetletnici naše porodnišnice. Zahvaljujem se vsem, ki so pomagali. Zavedamo se, da brez pomoči dobrih ljudi ne gre … Finančne razmere v bolnišnici, tako kot v slovenskem zdravstvu na splošno, niso obetavne. Toda to nam ni vzelo veselja in delovne energije. Poskusili smo drugače. Šli smo med ljudi. Veseli smo bili prav vsakršnega prispevka – v materialu, denarju ali kot idejno pomoč pri izpeljavi naših zamisli. In majhna vrata so počasi odpirala večja." Prvi večji dogodek ob abrahamu porodnišnice je bila umetniška delavnica Ustvarjajmo dan. Trinajst priznanih slovenskih akademskih slikarjev in slikark je podarilo 50 slik, ki zdaj krasijo novo pobarvane stene porodnišnice. Od humanitarnega društva Kid so dobili v dar velik paket oblačil za novorojenčke, članice idrijskega Aktiva žena in dobrotnica iz Brd so kvačkale copatke. Prek fundacije Vrabček upanja so dobili del denarja za nakup nove porodne mize. Skupaj z Radiom Robin so izpeljali dobrodelno akcijo Pozdrav novorojencu za oblačila za novorojenčke, Meblo je podaril jogije za otroške posteljice. Akcija Prepleskajmo porodnišnico pa je bila ena najbolj množičnih dobrodelnih akcij na Goriškem.

Denar potrebujejo tudi za medicinsko opremo
Porodnišnica nujno potrebuje tudi posodobitev medicinske opreme. Dr. Neda Bizjak je naštela: "Nujno potrebujemo novo porodno mizo. Denar bomo zbirali skupaj z novogoriškim Lions klubom na dobrodelnem koncertu, ki bo 29. novembra v Novi Gorici. Končujemo 'papirologijo' za nakup dveh ginekoloških stolov za pregledovanje pacientk in nosečnic. Eden bo nameščen v porodnem bloku. Del sredstev, potrebnih za nabavo, bomo namenili iz prispevkov donatorjev, ki smo jih že zbrali. Velik zalogaj, pri katerem bomo tudi potrebovali donatorska sredstva, bo prenova prostorov ginekološko-porodniškega ambulantnega vozla v 1. nadstropju stare bolnišnice. Prostori so stari in dotrajani. Podedovali smo jih od transfuziološke službe, ki se je preselila drugam."

V bolnišnici čakajo na odprtje urgence
Se pa v šempetrski bolnišnici veselijo odprtja nove urgence. Gradnja enajstih urgentnih centrov po državi in reorganizacija nujne medicinske pomoči je letos precej burila duhove. Ministrica Milojka Kolar Celarc je oktobra sicer podpisala pravilnik o službi nujne pomoči, katerega predlog je na terenu doživel številne polemike in nasprotovanja. Veljati bo začel 14. novembra. Nedorečenih zadev je še precej, v triletnem prehodnem obdobju pa naj bi jih dorekli, napovedujejo na ministrstvu. Na Goriškem je najbolj vroče nasprotovanje vodstva novogoriškega zdravstvenega doma, ki se upira selitvi nujne medicinske pomoči v šempetrsko bolnišnico. Pa čeprav gre le za tri kilometre oddaljenosti med bolnišnico in zdravstvenim domom … Tu bo moralo vmes poseči ministrstvo.