Sestre svetega Martina poleg te tradicionalne krvodajalske akcije pripravljajo tudi več drugih človekoljubnih akcij. Foto: Sestre Svetega Martina
Sestre svetega Martina poleg te tradicionalne krvodajalske akcije pripravljajo tudi več drugih človekoljubnih akcij. Foto: Sestre Svetega Martina
Sestre Svetega Martina
Skupaj s Sestrami svetega Martina se je akcije udeležilo 30 krvodajalk. Foto: Sestre Svetega Martina

Dobrodelna sestrska pobuda se je začela pred šestimi leti. Marjetka Sirk iz Višnjevika, ena izmed sedmih soustanoviteljic sestrskega združenja, je po tem, ko je darovala dobre štiri decilitre življenjske tekočine, povedala: "Vesele smo, da smo s svojim zgledom prepričale številne. Najprej daruje kri naša sestrska sedmerica, zatem pa se nam pridružijo še drugi. Vsako leto smo najbolj vesele tistih, ki se za to človekoljubno akcijo odločijo prvič. Letos smo imeli šest takšnih krvodajalcev oziroma krvodajalk."

Nejka Štekar Klinec iz Medane se veseli množičnega odziva: "Pomembno je, da smo za to dobrodelno gesto prepričale številne. Rekord je bil pred tremi leti, ko se nam je na 'sestrski' krvodajalski akciji pridružilo še sto drugih krvodajalcev."

Sestrsko poslanstvo
Sestre svetega Martina poleg te tradicionalne krvodajalske akcije pripravljajo tudi več drugih človekoljubnih akcij. Njihovo poslanstvo je vezano prav na tradicijo svetega Martina, ki je s svojim plaščem pomagal siromaku. So pa tudi promotorke svetega Martina kot vinskega zavetnika. Skupino Sester svetega Martina sestavlja sedem prijateljic - Ines Bobek, Tina Kastelic, Nejka Štekar Klinec, Metka Mavrič, Lavra Peršolja, Marjetka Sirk in Nataša Šuligoj.

Sedem žensk, sommelierk, ljubiteljic vina in kulinarike, si z različnimi dejavnostmi v slovenskem prostoru prizadeva za dvigovanje in promoviranje kulture uživanja vina, kulinarike in druženja. Nataša Šuligoj, sommelierka in promotorka domače hrane v solkanski ošteriji Žogica, je ob šesti krvodajalski akciji poudarila: "Martinove sestre vedno prisegamo na domače, pristno, dobro in zmerno. In prav z našo krvodajalsko akcijo bi rade dokazale, da je kozarček dobrega vina dober tudi za kri. Včasih so krvodajalci po odvzemu dobili kranjsko klobaso in konjak za moč. Me ponujamo domače briške klobase in kozarček najboljšega briškega vina."

Za skupinske krvodajalske akcije dodaten dan
Zaradi varčevanja in racionalizacije dela so v šempetrskem Centru za transfuzijsko dejavnost lani spremenili urnike. Odvzemni dnevi so ob torkih in sredah od 7.30 do 11. ure. Po predhodnem dogovoru pa za skupine, v katerih je najmanj 20 krvodajalcev, organizirajo tudi dodatni odvzemni dan – tako kot so ga za sestre svetega Martina.
V šempetrski bolnišnici sicer odvzemi krvi potekajo od novembra 2001. V 15 letih so po podatkih vodje centra Janke Černe sprejeli več kot 53.100 krvodajalcev, kri pa jih je darovalo 50.000. Vsakemu, ki pride, namreč ne morejo odvzeti življenjske tekočine, saj mora biti darovalec stoodstotno zdrav. V vseh teh letih so zbrali dobrih 25.000 litrov krvi.

V lani obnovljenem Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica imajo letno med 3.500 in 4.500 odvzemov. Vsako leto vpišejo približno 250 novih krvodajalcev, lani pa so imeli sedem jubilantov, ki so kri darovali stokrat.