Med najbolj znanimi energijskimi točkami so prav gotovo tiste ob Bukovniškem jezeru, ki jih večinoma obiskujejo tujci. Foto: Goran Rovan
Med najbolj znanimi energijskimi točkami so prav gotovo tiste ob Bukovniškem jezeru, ki jih večinoma obiskujejo tujci. Foto: Goran Rovan
T. i. energijske točke so pogosto že označene. Foto: Goran Rovan
Po Sloveniji kopica energijskih centrov

Gre za obsežen vodnik o zdravilnih romarskih poteh, vodnih virih, energijskih točkah, parkih in gajih ter o njihovih zdravilnih učinkih, ki je plod večletnega raziskovanja novinarja in fotografa Primoža Hienga. Avtor pravi, da vam knjiga ne bo odprla poti do vašega zdravja, lahko pa vam bo pomagala, da to poiščete kar sami.

"Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije nikakor ni priročnik, ki bo odprl pot do vašega zdravja. Za to obstajajo druge poti in za svoje zdravje lahko največ storimo kar sami. V vodniku sem predstavil vse tiste točke, ki naj bi obiskovalcem prinašale ali vračale zdravje. Ob tem naj posebej poudarim, da ne morem jamčiti za njihovo zdravilnost, o tem se mora prepričati vsakdo, ki jih bo obiskal, pa naj gre za vodne vire, studence, slatine in vrelce ter energijske točke in gaje, zdravilišča, soline itd. S tem vodnikom ne želim nikogar zavajati in ničesar ne obljubljam. Vsekakor pa verjamem, da lahko obiski teh točk prispevajo h krepitvi zdravja." Takole je v uvodu svoje zadnje knjige zapisal njen avtor Primož Hieng, znan po več knjigah o pustnih maskah na Slovenskem in fotomonografij, posnetih iz zraka.

S to knjigo je Hieng končal večletno raziskovanje, obiskovanje, popisovanje in fotografiranje skrite in zdravilne narave ter njenih energij. Številne so bile poti v prazno, mnogo je bilo iskanja in ponovnega vračanja, priznava avtor.

Knjigo začenja s pregledom številnih romarskih oziroma božjih poti, na katerih so ljudje iskali upanje v ozdravitev. Predstavil je tudi številne vodne vire, izvire, studence, vrelce in druge točke, kjer je človek že od nekdaj iskal pomoč prav v pitju in tudi drugačni uporabi zdravilnih voda. Poleg tega pa je predstavljenih več kot 60 energijskih gajev, parkov in drugih območij zdravilnih energijskih točk, kjer ljudje ob naravnih energijskih tokovih in napotkih številnih radiestezistov iščejo svoje poti do zdravja. V posebnem poglavju je predstavljene še naše premalo znano naravno zdravilno okolje Sečoveljskih solin, temu pa je dodan še pregled vseh slovenskih naravnih zdravilišč, toplic in term.

Avtor ugotavlja, da ima Slovenija res veliko mest z zdravilno ali blagodejno zemeljsko energijo in nešteto vodnih virov, vrelcev in studencev z zelo kakovostno in zdravilno vodo, kjer si je mogoče povrniti ali ohraniti zdravje. Imamo več kot dvajset zdravilišč in term oziroma toplic, mnogo zdravilnih vodnih virov pa kljub temu ostaja še neizkoriščenih.

Za MMC Goran Rovan

Po Sloveniji kopica energijskih centrov