Savaprojekt je v 40 letih delovanja pustil svoj viden pečat v prostoru. Foto: Goran Rovan
Savaprojekt je v 40 letih delovanja pustil svoj viden pečat v prostoru. Foto: Goran Rovan
false
V družbi vidijo svojo prihodnost v širitvi dejavnosti na tuje trge. Foto: Goran Rovan
false
Ob jubileju so izdali tudi knjigo in posneli film o svojem delovanju. Foto: Goran Rovan

Pred 68 leti, v letu 1947, je Okrajni ljudski odbor Krško ustanovil Okrajno gradbeno podjetje Ograd. Ta se je osem let pozneje preimenoval v Gradbeno podjetje Sava. V letu 1970 pa se je to po več reorganizacijah in priključitvah preimenovalo v Industrijo gradbenega materiala Sava. IGM Sava je v letu 1975 registrirala še projektivno dejavnost in ustanovila svoj Projektivni biro, ki šteje za začetek delovanja Savaprojekta. Danes je ta delniška družba ena izmed vodilnih družb v Sloveniji, ki izvaja celovito svetovanje in zastopanje pri gradnji objektov - storitve inženirja.

Ob jubileju, ki so ga s slavnostno prireditvijo Ustvarjalni krog - pogled v prihodnost zaznamovali v Kulturnem domu Krško, so pripravili še knjigo, kjer so povzeli svojo 40-letno zgodovino, in kratek film o prehojeni poti. Na novinarski konferenci predtem pa so glavni direktor družbe in njegovi sodelavci spregovorili o težavah, ki tarejo vse slovenske projektante. Direktor Peter Žigante je bil kritičen predvsem do sistema javnega naročanja, ki po njegovem mnenju uničuje slovensko inženirstvo in slovensko gradbeništvo. O tem je med drugim povedal: "Javni razpisi, takšni kot so danes v veljavi in se izvajajo, uničujejo slovensko inženirstvo in če bo šla zgodba po tej poti naprej, mislim, da se bo zgodilo to, da se bodo slovenski inženirji razkrojili, začeli delati za tuje inženirje, za tuje projektivne hiše. In takrat bo začela propadati tudi slovenska industrija, predvsem tista, ki dela za potrebe gradbeništva."

Po njegovem mnenju naša država s sistemom javnega naročanja intelektualnih storitev uničuje slovensko inženirsko znanje na področju investicij. Ob tem se je slabih navad javnega sektorja navzel tudi zasebni, ki prav tako izbira urbaniste, projektante in nadzornike nad izvedbo po sistemu najnižjih cen. Savaprojekt izvaja zdaj že več kot 80 storitev s področij projektiranja, urbanizma in inženiringa ter zaposluje 60 visoko izobraženih strokovnjakov. Ti so v 40 letih dali viden pečat Posavju, predvsem pa krški občini. Vendar zdaj v domačem okolju skorajda ne delajo več.

V Savaprojektu so prepričani, da si sami kopljemo jamo tudi na področju evropskih razpisov, ki so predvsem po naši zaslugi preveč zapleteni in prezahtevni. Andrej Špiler, izvršni direktor inženiringa v Savaprojektu, o tem takole pravi: "Mi zdaj pri projektih, ki so financirani z evropskim denarjem, večino časa porabljamo za pripravo vlog, raznoraznih dokumentacij, da nam potem na koncu zmanjkuje časa za izvedbo samega projekta. To potem v končni fazi velikokrat pomeni tudi to, da izgubljamo evropska sredstva, ki jih moramo vračati, ker projektov ne končamo v rokih, ki smo si jih sami postavili in so pogosto nerealni in neizvedljivi. Kam to vodi, pa očitno nekaterim še ni jasno."

V podjetju se zavedajo, da bodo morali od zdaj iskati delo tudi v tujini, če želijo preživeti. Žigante vidi prihodnost družbe Savaprojekt v širitvi svojega trga na širše področje Evrope in Balkana in v ta namen že izobražujejo mlade inženirje, ki bodo znali voditi investicije kjer koli v Evropi. Letos so ustanovili še podjetje e-GRUS, ki se ukvarja izključno s tujimi investitorji in programi znotraj države, ki bi bili zanimivi za tuje vlagatelje. Žigante ob tem pripomni: "Najlažje je gledati proti jugu, ki ga nekoliko bolj poznamo in lažje se vanj vključimo, čeprav si nas ne želijo preveč. Na zahodu pa se nas bodo trdo otepali. Mislim, da slovenska projektiva v Avstriji, Nemčiji in v Švici nima kaj početi na visokogradnjah. Zato se mi že usmerjamo k uvajanju novih načinov prostorskega načrtovanja, predvsem na področju ekoremediacij, strateških načrtovanj in tudi pridobitev kompetenc za mediacije pri poseganju v prostor."

Goran Rovan, TV Slovenija