R1-206, Kranjska Gora-Vršič-Trenta, prelaz Vršič, popolna zapora zaradi zasneženega cestišča, obvešča Prometnoinformacijski center za državne ceste (PIC). Foto: PIC
R1-206, Kranjska Gora-Vršič-Trenta, prelaz Vršič, popolna zapora zaradi zasneženega cestišča, obvešča Prometnoinformacijski center za državne ceste (PIC). Foto: PIC
Od prevoznosti prelaza prek Vršiča je odvisen tudi prihodnji turistični razvoj tega območja, opozarjajo v Bovcu in Trenti. Foto: BoBo

Cesto bi zato po njihovem mnenju lahko odprli, so povedali na današnji novinarski konferenci.

"Če bi bilo več metrov snega, kot ga je bilo na primer pred dvema letoma, bi to še razumeli, saj bi grozili tudi snežni plazovi. Vendar takrat ne bi niti zahtevali prevozne ceste prek prelaza," je dejal bovški župan Valter Mlekuž.

Očitki, da je pluženje predrago
Pojasnili so tudi, da bodo od države zahtevali, da cesto prek prelaza Vršič spet uvrsti nižje od šeste kategorije. Za ceste tega reda namreč velja, da jih v zimskem času ne vzdržujejo in plužijo.

Predsednik krajevne skupnosti Soča-Trenta Sergej Bolčina je dejal, da so ob zahtevah za pluženje ceste vedno deležni kritik, da je pluženje predrago. Zato je predlagal, da bi se sešli z odgovornimi na sestanku in se dogovorili za možnosti, da bi zimsko vzdrževanje pocenili.

Cesta pa po besedah Bolčine ni zaprta samo v zimskem času. Tudi ob vzdrževalnih delih v spomladanskih in jesenskih mesecih cesto namreč popolnoma zaprejo za ves promet med 8. in 17. uro. "To je za nas nesprejemljivo. Številni smo odvisni od prevoznosti te ceste," je opozoril Bolčina.

Zaradi zaprte ceste trpi turizem
Mitja Lo Duca
iz Kekčeve domačije je poudaril, da ne želijo od države ničesar, le to, da jim pustijo delati: "Trentarji so vedno živeli od vodništva, lova in turizma in to bi radi delali tudi v prihodnje. Vendar za vse to potrebujemo ceste."

Od prevoznosti prelaza prek Vršiča je odvisen tudi prihodnji turistični razvoj tega območja, je še dejal direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar.

Ob tem je izpostavil, da je v Evropi 162 alpskih prelazov, ceste pa so splužene tudi prek prelazov na več kot 2000 metrih nadmorske višine. V času zime jih je zaprtih le 20.

"Cesta prek prelaza Vršič pa povezuje dve pomembni dolini, zato ni sprejemljivo, da je del leta zaprta," je še dejal Humar.

Odgovor ministra Gašperšiča še vedno čakajo
Zato so se na pristojnega infrastrukturnega ministra obrnili kar z dvema pismoma - eno je že pred dnevi poslal predsednik krajevne skupnosti Soča-Trenta, v petek pa je zahtevo za sestanek na to temo poslal tudi bovški župan. Odgovora do zdaj še niso dobili, upajo pa, da bodo to težavo enkrat za vselej tudi rešili.