Lokalne novice
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Socialna trgovina Sotra v Mariboru
Ker trgovina ne ustvarja dobičkov - kljub velikemu povpraševanju po izdelkih -, težko shaja. Foto: BoBo

Dodaj v

Socialni trgovini Sotra ne bo več treba plačevati najemnine

Trgovina bo zdaj lahko poslovanje zastavila bolj profesionalno
17. junij 2017 ob 10:41
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Sotra, ki ponuja cenejše osnovne izdelke za socialno ogrožene, se v zadnjem času bori za preživetje. Mariborska občina pa ji je zdaj v brezplačno uporabo odstopila občinski prostor.

Pred kratkim se je namreč izpraznila nepremičnina v občinski lasti, ki ni bila prodana na nedavni javni dražbi za prodajo občinskih nepremičnin. "Nepremičnina je bila predvidena za naslednji krog dražbe, a jo je župan Andrej Fištravec izvzel, da jo ponudi v brezplačni najem trgovini Sotra pod pogoji, ki to dovoljujejo. Gre za pritlični objekt za izvajanje trgovinske dejavnosti z možnostjo za parkiranje za nekaj avtomobilov," so pojasnili na občini.

Nova lokacija trgovine ostaja v mestni četrti Pobrežje, in sicer na Cesti XIV. divizije. "Vsekakor je želja Mestne občine Maribor, da bi jo skupnost, v katero se predvideva preselitev prodajalne, sprejela pozitivno in tako omogočila čimprejšnje nemoteno poslovanje socialnega podjetja," so povedali na občini.

V trgovini zadovoljni, zdaj lahko začnejo sanacijo
Dosedanja direktorica Sotre Iva Poropat je s ponujeno rešitvijo zelo zadovoljna, saj si je že dalj časa prizadevala za večjo podporo občine temu projektu. "Našli smo tudi novega direktorja in tako bomo lahko začeli nujno sanacijo, da bi obdržali glavo nad vodo," je povedala. "Na sedanji lokaciji smo plačevali profitno najemnino, ta del pa bo zdaj odpadel, zato bomo lažje zadihali," je pojasnila.

Selitev načrtujejo julija ali najpozneje avgusta. "Mislim, da bomo zdaj lahko zagnali tudi projekt mobilne prodajalne, na katerega smo se lani prijavili, saj bomo zadevo lahko zdaj, ko se bomo kadrovsko okrepili in ne bo vse temeljilo le na prostovoljnem delu, tudi bolj profesionalno zastavili," je še povedala direktorica.

Trgovino, ki socialno ogroženim nudi osnovne prehranske, gospodinjske in higienske izdelke po nižjih cenah, ranljivim skupinam pa zaposlitev, je vzpostavilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent konec leta 2013. Za postavitev trgovine so pridobili evropski denar, ki so ga lahko porabljali do avgusta 2015, zdaj pa morajo preživeti na trgu.

Povpraševanje po izdelkih po nižji ceni je sicer v mestu z visoko brezposelnostjo veliko, a ker trgovina ne ustvarja dobičkov, neke sistemske in dolgoročne finančne podpore pa ni, težko shaja.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
samogledam
# 17.06.2017 ob 11:33
ce boste vse bolj profesionalno zastavili z redno zaposlenimi...bo to samo v skodo artikla in kupca...jaz mislim,da bi morali v delo vkljucit ljudi ki so kaznovani z druzbeno koristnim delom.V Mariboru jih je veliko v vrsti cakajocih.
abzng
# 17.06.2017 ob 15:48
@samogledam - teh "prostovoljcev" ki jih omenjaš - pa je za mnoge tajkunčke bolje, da jih ni blizu, kaj šele, da bi delali tukaj. Ne rečem za kake druge, ki so naredili kako stvar bolj po nesreči kot s slabim namenom.
abzng
# 17.06.2017 ob 15:45
Lepo Fištravc od tebe! Malo si si dušo opral in lepo bo če še pomagaš drugim na ta način. Lahko bi se pa naš Zoki zgledoval po tebi. V sredini mesta okoli trga Ajdovščina samevajo prostori z nekoč lepimi trgovinami, sedaj pa prah in s(r)amota. Kupci v teh trgovinah ne potrebujejo parkingov, zato se ni bati, da bi zaradi tega, da je treba zraven peš zadeva postala nezanimiva.
Kazalo