Primož Kozmus je že vrsto let športnik leta brežiške občine. Foto: Goran Rovan
Primož Kozmus je že vrsto let športnik leta brežiške občine. Foto: Goran Rovan
Med športnicami pa kraljuje Barbara Špiler. Foto: Goran Rovan
Najboljša ekipa občine Brežice za leto 2012 so postali strelci SD Brežice. Foto: Goran Rovan
Ambrož Tičar, mlad skakalec s palico je najboljši športnik po glasovanju občanov. Foto: Goran Rovan

To sta ponovno postala atleta Barbara Špiler in Primož Kozmus, v ekipni kategoriji pa člani Strelskega kluba Brežice. Na prireditvi so podelili tudi priznanja športnikom Zasavja, Posavja in Dolenjske, ki jih podeljuje Olimpijski komite Slovenije.

Kot je v biltenu, ki je izšel ob že sedmi prireditvi , zapisal Stane Tomše, predsednik Športne zveze Brežice je prireditev Športnik leta posvečena športu. »Posvečena je gibanju, tekmovalnosti, zabavi, trdemu delu, močnim živcem, še posebej pa tistim najslajšim trenutkom preteklega leta, ki so športnikom, njihovim trenerjem in vsem nam dokazali, da se vloženo vrača s pozitivnimi obrestmi.«

Letos so priznanja v Mladinskem centru Brežice podelili kar 84 športnikom in športnim delavcem iz 13 športnih društev, ki delujejo v brežiški občini. Tomše je prepričan, da je ta številka za občino, kjer gospodarstvo že pred globalno krizo ni bilo na zavidljivi ravni, izredno visoka. Pa kljub temu v njej najverjetneje niso zajeti vsi športniki, ki bi si zaslužili stati ob tej priložnosti na odru. Ob tem je dodal: »Dokaz za to je tudi seznam športnikov, ki jim v okviru letošnjega dogodka priznanja podeljuje Olimpijski komite Slovenije. Enako velja na primer za Gorazda Škofa, ki je z rokometno reprezentanco osvojil 4. mesto na lanskem evropskem prvenstvu in se je kalil v naših domačih klubih

Športnika leta sta tudi letos postala metalca kladiva in olimpionika, člana Atletskega kluba Brežice Barbara Špiler in srebrni iz Olimpijade v Londonu Primož Kozmus. Ekipno pa člani Strelskega kluba Brežice: Matej Krajnčič, Srečko Vidmar, Robert Ferenčak, Anja Kržan, Andreja Novoselič, Samanta Hervol, Polona Špiler, David Rožman in Matic Kenk ter trener Ernest Sečen. Nagrado občanov pa je prejel mladi nadarjeni atlet, skakalec s palico Ambrož Tičar.

Podelili so tudi dve plaketi, te sta prejela Martin Vimpolšek, Planinsko društvo Brežice in Jože Ferenčak, Društvo borilnih veščin Katana ter šest športnih znakov, ki so jih prejeli: Žan Obradovič in Jure Žabjek, Društvo borilnih veščin Katana Globoko, Vesna Kržan, Strelski klub Brežice, Ambrož Tičar, Atletski klub Brežice ter Roman Predanič in Matic Derenda, Društvo borilnih veščin Katana Globoko.

Priznanja so športnikom podelili Stane Tomše, Rafko Križman, Khalid Nasif, Lojze Kolman in Vladka Kežman.

Podelili tudi priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije
Na prireditvi, ki jo je vodil stand up komik Tin Vodopivec, z glasbo pa popestril Ex band Kapele, je posebna priznanja za vidnejše rezultate dosežene v letu 2012 športnikom in trenerjem Zasavja, Posavja in Dolenjske podelil tudi Olimpijski komite Slovenije.

Srebrni znak so prejeli: Katja Požun za 3. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu ekipno v smučarskih skokih, Matic Trebušak za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v francoskem boksu ter Nejc Cehte in Blaž Žitnik za 3. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v rokometu. Prejemniki zlatega znaka so bili: Stanislav Galovec za 1. mesto ekipno na evropskem prvenstvu v jadralnem padalstvu – natančno pristajanje, Jaka Gorenc za 2. mesto ekipno na evropskem prvenstvu z jadralnim zmajem – hitrostni preleti, Tomaž Hribar in Luka Hribar za 2. mesto ekipno na evropskem prvenstvu v modelarstvu – disciplina F1B, Damjan Žulič za 2. mesto ekipno na evropskem prvenstvu v modelarstvu – disciplina F1A ter Uroš Jordan in Maja Omerzel za 3. mesto na evropskem prvenstvu modernih tekmovalnih plesov – hip hop pari. Male statue pa so prejeli: Nina Novak za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v hitrostnem zbijanju v balinanju, Damjan Pavlin za dosežke v športnem strelstvu invalidov - svetovni rekord, zračna puška leže, Luka in Sebastjan Vodlan za 3. mesto na svetovnem prvenstvu modernih tekmovalnih plesov – step pari. Za njun uspeh je zaslužen tudi trener Jadran Živkovič, ki je postal prejemnik srebrne plakete.

Za MMC Goran Rovan