Marijina cerkev na Gorci v župniji sv. Peter pri Mariboru - Malečnik. Foto: Zajem zaslona
Marijina cerkev na Gorci v župniji sv. Peter pri Mariboru - Malečnik. Foto: Zajem zaslona

Na tridnevnem slavju ob tem izjemnem dogodku je pridružitev tudi uradno razglasil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Na praznik Marijinega rojstva so v nabito polni božjepotni cerkvi na Gorci slovesno razglasili, da je bila ta duhovno pridružena rimski baziliki Marije Velike.

"Status, ki ga je Marijini cerkvi na Gorci podelil papež Frančišek, ki je velikega pomena ne samo za Marijino cerkev na Gorci, ampak predvsem za romarje, obiskovalce te cerkve, ki prihajajo od vsepovsod, to niso samo Malečničani, to so romarji iz vse Slovenije. Status je v širšem smislu pomemben tudi za mestno občino Maribor, pod katero spadamo, in pa tudi slovenski prostor, to je zdaj vendarle cerkev, ki podeljuje popolni odpustek, pridružena papeški baziliki in takšne milosti se zgodijo res redkim cerkvam," je pojasnil Sebastijan Valentan, župnijski upravitelj župnije sv. Peter v Malečniku.

Ta privilegij malečniška cerkev na Gorci dobiva natanko 530 let od prve pisne omembe. "Že 500 let tukaj poteka neprekinjena romarska tradicija, cerkev ima čudodelni kip, star prav tako približno 500 let – leseni kip Device Marije z detetom, ki je tudi čudežni kip, kajti izpričano je, da so se na priprošnjo gorske Marije dogajali čudeži," je nadaljeval Valentan.

Popolni odpustek

Cerkve, v katerih lahko verniki dobijo popolni odpustek, so redke. V Sloveniji lahko popolni odpustek dobite med drugim tudi na Brezjah, Ptujski Gori in Prihovi.

Mednarodna romarska pot

Marijina cerkev na Gorci je sicer že več let vključena v mednarodno Marijino romarsko pot. "Iz več razlogov je pomembno, da smo del mednarodne romarske poti, da ta pot teče mimo Slovenije, tudi skozi Malečnik in potem naprej na Hrvaško," je poudaril župnijski upravitelj.

Praznovanje visoke obletnice in pridružitve gorske cerkve papeški baziliki je združilo domala ves kraj. V priprave na slovesnost so se vključila krajevna društva in posamezniki, ki tudi sicer poprimejo za številna opravila v domačih cerkvah.

"V dveh skupinah smo bile in smo plele vence, in sicer po tri dni skupaj, tako da smo naplele več kot 100 metrov venčkov," je povedala Slavica Kelbič.

"Pravim kar, da se imenujemo st. Peter family (družina sv. Petra, op. n.), ker smo nekateri skoraj več tukaj kot doma, tako da tudi ta druženja ob nedeljah, to je čudovito," je dodala Bernarda Kelbič.

Za Marijino cerkev na Gorci že leta skrbi tudi Danica Knuplež. "Vmes me je bolezen premagala, nisem mogla delati pet, šest let. Zdaj pa spet poskušam urejati cerkev, skrbim za njeno čistočo, da se romarji dobro počutijo, ko pridejo sem," je navedla.

"Tukaj sem rojena, krščena, birmana, poročena, tu je bilo moje otroštvo, moji starši so bili veliko vključeni tukaj, skratka, to je moj drugi dom na neki način," je pristavila organistka Marija Duh.

S podelitvijo posebne milosti se Marijinemu svetišču na Gorci v prihodnje obeta še več obiska.

Papež romarski cerkvi na Gorci v Malečniku podelil poseben privilegij