Na vozlišču Pragersko bodo zabrneli stroji. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na vozlišču Pragersko bodo zabrneli stroji. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Gradbeno dovoljenje za projekt ureditve vozlišča in železniške postaje v Pragerskem je bilo izdano sredi letošnjega maja. Pogodbo za izvedbo del z družbo Riko v vrednosti 63,2 milijona evrov, po kateri bi dela morali začeti do konca lanskega junija, so podpisali že leta 2019. Pogodbeni rok za izvedbo del je sicer 25 mesecev od uvedbe v delo.

Kot je na omrežju Facebook pojasnil minister Jernej Vrtovec, je izvajalec junija začel pripravljalna dela na terenu. Ta so obsegala pripravo gradbišča, izvedbo dostopnih poti in pripravljalna dela za prestavitev plinovoda.

V okviru nadgradnje vozlišča Pragersko bo prenovljena železniška postaja Pragersko, ki bo dobila sodobnejšo podobo. Nadgrajen bo tudi peron z nadstrešnicami, zgrajen nov podhod z dvigali, prav tako bosta urejeni dve parkirišči.

Protihrupne ograje

Na območju postaje bosta postavljena tudi dobra dva kilometra protihrupnih ograj. Nadgrajenih bo 18 kilometrov tirov, zamenjanih 30 kretnic ter vozna mreža in signalnovarnostne naprave.

Prav tako bo zgrajen nov cestni podvoz pod železniško progo. Ta bo po navedbah ministra nadomestil sedanji nivojski prehod, s čimer se bo povečala pretočnost prometa in izboljšala varnost v cestnem in železniškem prometu.

Gradnja podvoza bo predvidoma potekala od novembra letos do začetka leta 2023. V tem času bo za ves promet zaprta Ptujska cesta na območju železniške postaje. Obvoz bo mogoč po vzporednih cestah, za pešce in kolesarja bodo na območju železniške postaje uredili začasni prehod.

Ocenjena vrednost celotne naložbe je 88,9 milijona evrov, za kar je zagotovljenih 40 milijonov evrov evropskih sredstev.