Ogrevanje je podražila tudi Komunala Trbovlje. Foto: Pixabay
Ogrevanje je podražila tudi Komunala Trbovlje. Foto: Pixabay

Uporabnikom so oktobra poslali obvestilo o 57-odstotni podražitvi ogrevanja, novembra pa še o dodatni, 16,18-odstotni podražitvi. Kot so povedali v Komunali Trbovlje, sicer pričakujejo, da bo poslovanje Komunale Trbovlje leta 2022 nemoteno, znižali pa bodo vse izdatke in investicije.

Ob visokih podražitvah je Občina Trbovlje medtem predlagala občinskim svetnikom, da na seji v sredo sprejmejo pravilnik o pomoči prebivalcem pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja v sezoni 2021/2022.

Kot je razvidno iz predloga pravilnika, bo merilo za pridobitev pomoči pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja mesečni neto dohodek, prejet v mesecu pred oddajo vloge. Za samske znaša do 591,20 evra, za družine pa do 382,82 evra na družinskega člana.

Pomoč pri plačilu stroškov ogrevanja se lahko dodeli za največ dva meseca, in sicer v vrednosti polovičnega zneska stroškov ogrevanja stanovanjske enote, vendar največ do 70 evrov na mesec.

Še lani poslovali z dobičkom

Lani je Komunala Trbovlje ustvarila 456.853 evrov čistega dobička, leto prej pa je ta znašal 785.672 evrov. Lanski čisti prihodki so bili doseženi v vrednosti 10,8 milijona evrov, medtem ko so leta 2019 znašali 12,1 milijona evrov.

Letos se podjetje ni lotilo večjih naložb, vseh investicij pa je bilo za manj kot 100.000 evrov. Tudi za prihodnje leto ne načrtujejo večjih naložb, razen nujnih vlaganj, potrebnih za nemoteno opravljanje dejavnosti.

Je pa lani podjetje končalo nekaj pomembnejših projektov, med katerimi uprava družbe poudarja največjo, milijonsko prenovo kogeneracijske enote, s katero so vstopili v novo, 10-letno podporno obdobje. Poleg tega so sklenili drugo fazo prenove trboveljskega pokopališča in pilotni projekt vzpostavitve male hidroelektrarne na vodovodnem omrežju.

Spremljali so tudi problematiko prevzemanja odpadnega blata iz čistilnih naprav. Kljub začasnim rešitvam vodstvo komunale ugotavlja, da bo pri tej problematiki potrebna sistemska rešitev na ravni države, saj kratkoročnih rešitev ni na vidiku.

Komunala Trbovlje, ki zaposluje približno 100 delavcev, deluje na sedmih lokacijah v Trbovljah. Pesti jih prostorska stiska, zato razmišljajo o možnosti selitve na novo lokacijo. Letos tako intenzivno spremljajo trg nepremičnin, da bi našli primerno lokacijo za vzpostavitev sodobne upravne stavbe, so še pojasnili.