Nevaren balkon nad vhodom ptujskega gledališča. Foto: Danijel Poslek
Nevaren balkon nad vhodom ptujskega gledališča. Foto: Danijel Poslek
Peter Srpčič
Direktor Peter Srpčič z odpadlim kamnom. Foto: Danijel Poslek

Prve večje težave in poškodbe stavbe so v ptujskem gledališču opazili že lani poleti. Takrat je direktor gledališča Peter Srpčič lastnika stavbe (to je Hypo Leasing) že opozoril, da je sanacija nujna. Konec preteklega tedna pa je obiskovalcem ptujskega gledališča grozil odpadli več kilogramov težki okrasni kamen, ki je visel iz balkona nad vhodom, a to je le vrh ledene gore. Čeprav je bila stavba pred šestimi leti povsem prenovljena, je njeno stanje danes katastrofalno - stavba namreč zamaka, okrasni deli fasade odstopajo, protipožarni sistem v stavbi ne deluje, steklene stopnice so razpokane.

Največjo nevarnost pa je za obiskovalce in mimoidoče predstavljal prej omenjeni okrasni kamen. Zato direktor gledališča Peter Srpčič upa, da bo lastnik vendarle začel obnovo: "Uradne odločbe nimam, a iz pogovora z gradbenim inšpektorjem lahko sklepam, da bo potrebna statična analiza tega dela objekta, saj se pojavljajo resni dvomi v konstrukcijsko trdnost balkona in vprašanje je, če se ne bi balkon na dolgi rok sesedel."

Vendarle pa je danes prišel prvi signal, ki kaže, da se bo sanacija začela. "Predstavnik lastnika mi je podal neuradno informacijo, da je končno dobil zeleno luč, da se začne sanacija. Torej bi se saniral problem vlage, uredil pa bi se tudi prej omenjeni balkon," pojasnjuje Srpčič.

Po današnjem obisku gradbenega inšpektorja je torej jasno, da bo nujna statična analiza objekta, Srpčič pa je lastnikom danes zatrdil, da vhoda v gledališče ne bodo odprli dokler ne bo zagotovljena 100 odstotna varnost. "Lastnik želi, da bi mi objekt ponovno odprli, a sem jim povedal, da dokler stvari ne bodo sanirane, torej dokler ne bodo vse napake odpravljene, ta čas bo ptujsko mestno gledališče pač gradbišče."

Zdaj je tudi jasno, da poškodbe stavbe niso zgolj estetske narave, kot so to dolgo zatrjevali lastniki in vsi odgovorni, ki so sodelovali pri obnovi gledališča pred šestimi leti. Ob tem pa v gledališču poudarjajo, da izvedba predstav ni ogrožena. Kot pojasnjuje Srpčič, bodo izvedli vse predstave, le obiskovalci bodo do nadaljnjega v gledališče vstopali skozi gledališko kavarno. In ravno to je - ob vsej škodi - po Srpčičevih besedah prineslo nekaj pozitivnega. "Spet smo obudili nekaj zanimanja za najemnika gledališke kavarne, ki trenutno sicer ne obratuje. Upam, da se bo najemnik odločil za prevzem kavarne in da bo zdržal dlje kot njegovi predhodniki," zaključuje direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič.

Danijel Poslek, Radio Slovenija