Lokalne novice
(7)
V DSO-ju Novo mesto, ki zaposluje 230 ljudi, sicer skrbijo za 355 varovancev. Foto: Televizija Slovenija
VIDEO
Stavka v novomeškem domu...

Dodaj v

Stavkajoči v novomeškem domu bodo dobili plačane praznike, hočejo še odstop direktorice

Upoštevala bi se 12. točka socialnega dogovora iz leta 2009
10. januar 2018 ob 21:27
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Vodstvo novomeškega doma starejših bi stavkajočim ugodilo pri plačilu za praznično delo, a ti zdaj poleg drugih zahtev želijo tudi, da odide direktorica Milena Dular.

Svet zavoda Doma starejših občanov Novo mesto (DOS), ki se je po današnji stavki zaposlenih sešel na popoldanski seji, je direktorici Dularjevi predlagal, naj stavkajočim ugodi pri zahtevi glede plačila dela za praznične dni.

Ta je po seji povedala, da bo predlog upoštevala, glede preostalih zahtev pa je napovedala nadaljnja pogajanja.

Če bo treba, bodo vztrajali
Stavkajoči so sicer po uro in pol trajajoči stavki napovedali nadaljevanje v milejši obliki do izpolnitve zahtev, ki pa so jih hkrati zaostrili z zahtevo po odstopu Dularjeve, ki se poteguje za tretji direktorski mandat, za katerega potrebuje še potrditev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Če bo treba, bodo t. i. belo stavko in delo skladno s predpisi ter s stalnim opozarjanjem na nepravilnosti in pomanjkanje kadra nadaljevali tudi več mesecev, svoje pa dosegli pri pogajanjih z novim vodstvom novomeškega DSO-ja, je napovedal predsednik stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič.

Dularjeva je po stavki novinarjem povedala, da je njena naloga skrb za zakonitost in poslovanje DSO-ja v skladu s kolektivno pogodbo. Če so to razlogi za njen odpoklic, pa naj odločijo drugi, je menila.

Delajo 11 dni več od kolegov
Po Vukadinovičevih besedah sicer vodstvo novomeškega doma zaposlenim med prazniki, namesto da bi jim to delo plačali, kot določa kolektivna pogodba, zadnji dve leti podeljuje neplačane proste dneve, ki jih morajo ti potem še nadoknaditi.

Zaposleni morajo tako po njegovih besedah na leto ob enaki plači delati vsaj 11 dni več od svojih kolegov drugje po državi in so zato v neenakopravnem položaju. Glede svojih zahtev so se z vodstvom doma pred stavko večkrat neuspešno pogajali. V DSO-ju Novo mesto, ki zaposluje 230 ljudi, sicer skrbijo za 355 varovancev.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Epafrodit
# 11.01.2018 ob 00:45
Stavkajoči v novomeškem domu bodo dobili plačane praznike, hočejo še odstop direktorice

Nedavno sem bil povabljen v neko družbo na bolj prleškem koncu. Ob kozarčkih domačega smo prišli do podobne teme. V tamkajšnjem domu se menda zaposleni srečujejo z enakimi in še drugačnimi težavami. Obenem pa vodilna oseba (ki svojo strokovnost nadgrajuje predvsem z usposabljanji v mondenih tujih letoviških centrih) in ožja ekipa izbrancev v vodstvu doma omogočajo zaposlovanje na boljših delovnih mestih izključno po principu rodbinskih in prijateljskih relacij. Torej novomeški dom ni nič posebnega. Teh domov je v Sloveniji vedno več in postajajo zanimiva plenilsko - tržna niša
a123b
# 11.01.2018 ob 08:46
Nič ne bo, mislim da direktorico postavi oz. potrdi svet zavoda, tam noter gre pa vse po vezah oz. ti meni jaz tebi. Lep primer imajo nedaleč v Trebnjem.
zapravico
# 11.01.2018 ob 07:55
Pravilno
melanholik
# 12.01.2018 ob 13:49
Evo, še dve odločbi ustavnega sodišča na to temo:
http://odlocitve.us-rs.si/documents/d3/c8/u-i-167-962.pdf
http://odlocitve.us-rs.si/documents/c0/66/u-i-264-972.pdf
Moram reči, da nekatere globokoumnosti tu presegajo domete mojega razuma (namen praznika ni počitek, marveč praznovanje ...), ampak to so pač naši najeminentnejši pravniki.
oljka
# 12.01.2018 ob 01:11
melanholik-da bi judikati slovenskih sodišč kakorkoli dali prav delavcu in ne delodajalcu,bi bilo seveda čudno-sploh v primeru ko preračunaš kdo ima več sredstev za odvetnike.
Seveda,če ti ustavno sodišče vprašaš,ali ni potrebno delodajalcu plačati nadomestilo delavcu ki na državni praznik dela prosti dan ne dela,bo ob primerno mastno preplačanem odvetniku tudi ustavno sodišče dalo res prav delodajalcu.
Če pa boš vprašal ustavno sodišče po hiearhiji kdo prvi določi delavcu dela prosti dan na državni praznik-bo pa zakon vedno in povsod nad parcialnimi internimi odločitvami delodajalca.Kajti ne moreš ti nekomu na državni praznik,določit dela prosti dan po razporedu delodajalca in mu ne priznati praznika-v primeru,da taisti delavec pride na delo,pa mu kar naenkrat potem praznik priznaš,ker je to po zakonu tako.
melanholik
# 11.01.2018 ob 22:54
Drži, ta določila ZDR so dejansko diskriminatorna. Ampak žal je tako, da so že bila deležna tudi presoje pred ustavnim sodiščem, ki pa se je v tem primeru postavilo na stran delodajalcev in presodilo, da s tem ni nič narobe.
oljka
# 11.01.2018 ob 14:14
Sploh ne vem,če je direktorica kriva,da lahko v isti državi za nekoga na državni praznik dela prosti dan določi delodajalec v zameno za oddelano soboto ali nedeljo(štideseturni delovnik),mu hkrati ne prizna nadomestila za praznik in hkrati šteje ta dan v kvoto delovnih ur ki se morajo oddelati tisti mesec.
Za drugega,ki pa je ravno tako državljan te iste države,pa enostavno dela prosti dan na državni praznik določi država z zakonom in mu te ure pokrije z nadomestilom za praznik.
Za enega državljana tako,za drugega pa tako.Bolj je to podobno nekakšni nedovoljeni državni pomoči podjetjem v državni lasti-podobno kot toleriranje neplačevanja prispevkov.
Ker s tem razne službe,kot so policija,železnice,elektro podjetja,zdravstvene ustanove,kujejo ogromne dobičke na račun izkoriščanja delavcev.
Kazalo