Pri sto letih je Marija Gregl sama zarezala torto. Foto: Goran Rovan
Pri sto letih je Marija Gregl sama zarezala torto. Foto: Goran Rovan
Marija pravi, da recepta za dolgo starost nima. Foto: Goran Rovan

Marija Gregl iz Orešja na Bizeljskem je dočakala sto let. V domu starejših občanov v Brežicah sta zdaj dve stoletnici.

V Posavju je vse več Posavcev, ki so dočakali sto let in celo več. Med njimi seveda prevladujejo ženske. Tem se je danes pridružila tudi Marija Gregl iz Orešja na Bizeljskem, ki zadnjih enajst let preživlja v brežiškem domu starejših občanov.

Marija se je rodila 17. januarja 1913 v Orešju, kjer je preživela skoraj vsa leta svojega življenja. Bila je poročena s Francem, ki je bil logar, imela pa sta pet otrok: Božo, Franca, Ivana, Tončka in Mira. Slednji je bil najmlajši in žal ni dočakal stotih let svoje mame. Z možem sta bila med drugo svetovno vojno v partizanih, v Kozjanskem odredu, nekaj časa pa je preživela na osvobojenem ozemlju v Jurkloštru. Med vojno se je tako skrivala po gozdovih in sodelovala s partizani. Svojega drugega otroka je rodila med vojno, in to kar v gozdu. Večkrat je povedala, kako težki časi so bili takrat.

Doma je poleg skrbi za otroke delala na kmetiji. Imeli so vinograd, nekaj njiv in sadovnjak, pa tudi prašiče, tako da niso nikoli čutili lakote. Seveda so živeli skromno. Z možem sta se pozneje ločila in je sama skrbela za dom in otroke. Imela je težko življenje. Otroke je preživljala s svojim trdim delom tudi po okoliških kmetijah. A je vztrajala, tako ima danes pet vnukov in osem pravnukov, ki jo radi obiščejo.

Vedno je rada pela in tudi zdaj v starosti zelo rada poje, veliko je brala, je prava zakladnica pesmic, ki jih še danes zelo rada zapoje in pove. Na splošno je zelo pozitivna in dobrosrčna oseba. Zdravje jo še vedno dobro služi. Ima le starostne težave – slabše sliši in vidi, pa tudi noge je ne ubogajo več tako kot nekoč. Kljub temu še rada zapoje in zapleše, kar je storila tudi na svoji stoletnici. To je proslavila v domu starejših. Obiskali so jo sorodniki in sosedje, pa tudi predstavniki občine, krajevne skupnosti, borčevske organizacije in drugi. Marija je sama razrezala torto. Je pa še vedno bistrih misli in se spomni skoraj vseh dogodkov, ki jih je doživela. Recepta za dolgo starost seveda nima, saj ni nikoli pričakovala, da bo dočakala tako starost.

Za MMC Goran Rovan