Vojaki so navajeni na navzočnost medvedov. Foto: BoBo
Vojaki so navajeni na navzočnost medvedov. Foto: BoBo

Oblasti so ob začetku tokratnih vaj ustrelile medvedjega mladiča (80 kilogramov težka medvedka, stara približno dve leti), ki se je še pred začetkom vaj gibal okoli vojaškega tabora. Med ljudmi je ta odločitev sprožila ogorčenje in ugibanja, ali bo to v prihodnje postala običajna praksa.

Vladimir Dekleva, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo postojnske enote zavoda za gozdove, je pojasnil: "Naši vojaki so navajeni sobivanja z zvermi in tudi z divjadjo na tem območju. Tukaj so bile navzoče tuje oborožene sile, ki pa teh izkušenj nimajo in bi lahko uporabile strelno orožje." Zato je okoljska agencija v zgolj enem dnevu, ko so se vaje že začele, izdala dovoljenje za odstrel medveda. Porajajo se dvomi, ali ni šlo morda za prenagljeno odločitev.

"Odstrel medveda ni v nobenem kontekstu povezan s to vajo. Medved je bil v tem rajonu že prej in zahtevek je bil podan že v času pred vajo. Povezovanje odstrela medveda s to vajo je konstrukt," je prepričan brigadir Miha Škerbinc, poveljnik 1. brigade Slovenske vojske.

Zaradi vode bodo opozorili tudi tujino
Žival so opazili tudi ameriški vojaki, kar so nam danes potrdili. Pretiranega strahu pred zvermi pa naj ne bi imeli. "Od koder prihajam, imamo medvede. Nikoli ga še nisem srečal niti ga ne bi želel," je povedal vodnik Johnatan James iz 173. brigade ameriške vojske in dodal, da ga ni strah.

Sicer pa tokrat letijo očitki tudi na varovanje območja vaj. Poligon, kot zatrjujejo odgovorni, naj bi varovali po načrtu, a domačini menijo drugače. "Begajo živali, uničujejo rastlinje in, kar je najpomembneje, po našem prepričanju mažejo našo pitno vodo," pa je zatrdil Florjan Poljšak iz Civilne iniciative za Pivško kotlino brez streljanja. Na ogrožanje virov pitne vode pa neuspešno opozarjajo že več let, zato bodo v teh dneh o tem znova obvestili pristojne organe doma in v tujini.

V zadnjih dneh umrli že štirje medvedi
V zadnjih dneh umrli že štirje medvedi