"Prizadevamo si, da bi vse službe, povezane z morjem, preselili v isto stavbo. Tako bi skrajšali dragocen čas za intervencije, pa še ceneje bi bilo," pravi direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec. Foto: TV Slovenija
Koper
Za selitev iz stare stavbe že šest let čakajo štirje milijoni evrov. Foto: TV Slovenija

Če bo šlo vse po sreči, že prihodnje leto. Zdajšnji prostori so namreč že več let povsem neprimerni za delo. Bolj kot denar je težava v primerni lokaciji.

EU jim umika čolne, redarji kaznujejo stranke
Delovno okolje uslužbencev uprave za pomorstvo: zaposleni se gnetejo v pisarnah, službe so razmetane po okoliških stavbah, ob večjih plimovanjih jih zaliva morje, pred prihodom inšpekcij Evropske unije svoje čolne umikajo s privezov, saj je ribiško pristanišče strogo namenjeno le ribičem, mestni redarji hitijo strankam, ki prihajajo registrirat čolne in jih za hip pustijo na pločniku, pisat kazni. Največja težava pa je ta, da ne koprskega pristanišča ne širšega Tržaškega zaliva ne morejo nadzirati s prostim očesom.

Navijajo za koprsko marino
Prepotrebna selitev uprave za pomorstvo se omenja že vrsto let, navsezadnje je bila ideja živa, ko je koprska občina prenavljala promenado in porušila stavbo nasproti uprave, v kateri sta imeli sedež policijska uprava in pomorska policija. Načrtovali so selitev v paketu, ki pa je nato padla v vodo. Ponujenih lokacij je več, pravi direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, niso pa vse primerne. Objekt nekdanje kovinarske šole sicer ima pogled na Luko, vendar so pri pregledu ugotovili, da statično ne ustreza, adaptacija bi bila predraga. Občina jim je ponujala prostore v še nezgrajenem objektu olimpijskega bazena na Bonifiki, vendar so preveč oddaljeni od morja. Tudi v Luki imajo nekatere rešitve. "Kot najzanimivejši se je izkazal objekt v marini. Prostori so ustrezni, hkrati pa delujejo kot razgledni stolp, saj ponujajo celovit pogled na pristanišče in širše. Seveda bomo šli v javni razpis, kajti na koncu bo tako ali tako odločala cena," je za TV Slovenija povedal Klinec. V sredo si bo morebitne lokacije ogledal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Namenski denar prestavljajo že šest let
Selitev uprave za pomorstvo je eden redkih projektov, kjer težava ni v denarju, saj je ministrstvo že pred šestimi leti zanjo rezerviralo okoli štiri milijone evrov. Postopki se vlečejo, lani jih je ministrstvo celo ustavilo, saj so preigravali možnost, da bi država določene dele zemljišč v marini vpisala nazaj v svoje lastništvo in na njih zgradila nov objekt, vendar se je kaj takega izkazalo za dolgotrajen postopek z negotovim izidom.

Vsi sorodniki pod isto streho
"Prizadevamo si, da bi vse službe, povezane z morjem, preselili v isto stavbo. Uprava za pomorstvo, ARSO, civilna zaščita, ribiški inšpektor ... trenutno smo razseljeni po vsem Kopru. V primeru klica v sili na morju zdaj komuniciramo izključno po elektronskih poteh. Preden se vsi povežemo, traja, vemo pa, da je v takih trenutkih vsaka sekunda dragocena. Delovanje vseh služb na enem mestu bi bilo hitrejše, učinkovitejše, pa tudi cenejše," je prepričan Klinec.

S selitvijo uprave za pomorstvo se bo sprostil dragocen prostor ob morju. Carinski pomol bi lahko namenili privezom za manjše turistične ladje, ki zdaj nimajo kam. Če se spet ne bo kje zataknilo, Klinec upa, da bi se v nove prostore lahko preselili že prihodnje leto. Pri projektih, ki so odvisni od države, je namreč običajno tako, da se z vsakim nastopom nove ekipe na ministrstvih vrnejo na začetek. Tudi v slovenski Istri vedo o tem veliko povedati.

V spodnjo galerijo pripenjamo nekaj fotografij prostorov uprave za pomorstvo, ki jo ob izrazitejših plimovanjih zalije voda (foto: uprava za pomorstvo).

Eugenija Carl, TV Slovenija