Lokalne novice
Slovenščina, učbeniki
Ker ni denarja, skoraj 300 otrok nima pouka slovenščine. Foto: BoBo

V Kanalski dolini brez pouka slovenščine

Pristojni obljubljajo hitro rešitev administrativnega zapleta
20. september 2017 ob 22:06
Trbiž - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Kanalski dolini v italijanski deželi Furlaniji - Julijski krajini, kjer ob Italijanih, Furlanih in Nemcih živijo tudi Slovenci, se je šolsko leto za nekaj manj kot 300 otrok začelo brez pouka slovenskega jezika.

To je sprožilo plaz slabe volje, skrbi in jeze, starši zahtevajo pojasnila pristojnih, ki pa zagotavljajo, da je do rešitve administrativnega zapleta le še korak.

Na potezi je deželna uprava, ki je dobila prošnjo društva Černet in kulturnega središča Planika za 50.000 evrov - za pouk slovenščine in sorodne potrebe. "Prošnje nismo zavrnili. Zaprosili smo le za dodatna pojasnila o programu pouka in razlogov za tolikšno povišanje vsote," je pojasnil Gianni Torrenti, član vlade Furlanije - Julijske krajine.

Do razpleta je le tako še korak. Daljša bo pot do rednega večjezičnega pouka tudi v slovenščini.

VIDEO
V Kanalski dolini brez pouka slovenščine
T. H., Mirjam Muženič/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Belina
# 21.09.2017 ob 10:30
Fašisti pač ne morejo iz svoje kože. Roberto Novelli, Forza Italia, želi izločiti Rezijo, Nadiške in terske doline iz deželenega zaščitnega zakona za slovence. Alberto Siega pa govori, da rezijanščina in Rezijci nimajo nič skupnega z slovenščino in slovenci!!! Še več, Siega želi da Rezijanščino UNESCO uvrsti na seznam ogroženih jezikov, katerega najbolj po njegovem ogrožajo slovenci!!! Ta imbecil pač ne ve, da je rezijannsko narečje že na seznamu UNESCA in ga opredeljuje kot slovenskega izvora, torej slovenščina. Kot Cossiga v preteklosti, tako danes Siega in njemu podobni fašisti, trdijo da je rezijanšcina ruskega izvora!!!
Pa da ne pozabimo zgodovine, kot to radi počnete pri RTVSLO, do konca 1. svetovne vojne v Kanalski Dolini ni bilo niti enega samega Italijana, enako kot v Reziji in Beneški Sloveniji. Kvizlingi...
Henrik
# 20.09.2017 ob 23:23
Vzamemo lahom na naši strani in damo Slovencem na drugi strani. Malo črkopravdarstva in političnih manevrov in bo.
kotzi
# 21.09.2017 ob 09:47
kaj pocne minister za slovence po svetu...kdo ve
Balkanec
# 20.09.2017 ob 22:56
Žalost, kako slovenci skrbimo za svoje zanamce. Sramota države in njenih predstavnikov izvoljenih za potrebe ljudi. Sram vas bodi politiki, ki skrbitr le zase!
Lupo
# 20.09.2017 ob 23:10
Priimek Prešeren izhaja iz kraja Ukve, (Ugovizza)
mihael1
# 21.09.2017 ob 10:10
Madžari so svoji manjšini namenili 5 milijonov evrov , če se prav spomnim.

Najbrž bi morala tudi Slovenija bolj odločno zastopati svojo manjšino in v primeru nereakcije italijanske vlade tudi sama nekaj primakniti .
kotzi
# 21.09.2017 ob 16:08
vlada naša ni nič kriva...nikoli ni nic kriva....ko po pa druga vlada kdaj na oblasti bo pa naenkrat vse kriva nova vlada....zame je kriva naša vlada...saj imamo ministra za slovence po svetu..torejj Cerar..ukrepaj..zato pa imamo to ministrstvo da posreduje ...pomaga...aja naša vlada nbic ne more...sem pozabil...vazno je slikanje s trumpom in predsednikon Butana
GORILA
# 21.09.2017 ob 09:02
@kralj matjaž
Nov uspeh vlade
...Italijanske?
Celt
# 21.09.2017 ob 19:51
Slovenska vlada pa..............nič.
u qratz
# 21.09.2017 ob 15:38
otroci so sigurno veseli..spoštujte to
Kemik
# 21.09.2017 ob 14:38
Hm, mene je vedno zanimalo, kako lahko funkcionirajo otroci v zamejstvu (sploh tisti, ki nimajo večjega talenta za jezike), ki morajo za normalno sporazumevanje na svojem območju znati vsaj 3 jezike, če ne 4 (da ne omenjam, da se morajo učiti še angleščine kot svetovnega jezika, kar lahko potem število jezikov zviša na 5). Bi rekel, da je v italijanskem delu Julijskih Alp še sploh težavno, ker se med seboj križajo italijanščina kot romanski jezik, furlanščina kot veja retoromanščine (podobna torej švicarski retoromanščini in dolomitski ladinščini), slovenščina kot slovanski in nemščina kot germanski jezik. Ti jeziki so med seboj povsem različni in ni nikjer takšne bližnje podobnosti kot denimo med italijanščino in španščino ali slovenščino in srbohrvaščino, saj je furlanščina, čeprav sicer uradno spada med romanske jezike, milje daleč od italijanščine. Sicer pa, če so se lahko obdržali jeziki, kot so furlanščina, ladinščina in retoromanščina (čeprav nimajo svojih nacionalnih držav, ki bi s sporazumi varovale te jezike), se bo na tem območju sigurno ohranila tudi slovenščina, z jeziku prijaznim šolskim sistemom ali brez njega.
kralj matjaž
# 21.09.2017 ob 07:09
Nov uspeh vlade
Kazalo