V Krškem so se zbrali mladi iz številnih držav. Foto: Suzana Vahtarić in MC Krško
V Krškem so se zbrali mladi iz številnih držav. Foto: Suzana Vahtarić in MC Krško
25 mladih je prišlo iz Armenije, Romunije, Hrvaške, Slovenije in Makedonije. Foto: Suzana Vahtarić in MC Krško
Mladi so bili dejavni tudi na plesnih delavnicah. Foto: Suzana Vahtarić in MC Krško

Koordinatorka mladinskih izobraževalnih in preventivnih programov v Mladinskem centru Krško Mihaela Kovačič je povedala, da mednarodne delavnice izvajajo že od leta 2010: "Ta delavnica je peta, poimenovali smo jo Etno Groove Krško. Projekt podpira Erasmus+, Mladi v akciji. Gostimo 25 mladih iz Armenije, Romunije, Hrvaške, Slovenije in Makedonije. Tematika letošnje izmenjave je raziskovanje in poustvarjanja ljudskega glasbenega izročila, spoznavanja drugih kultur in držav. Cilj projekta pa je pridobivanje novih kompetenc in novih stališč v procesu neformalnega izobraževanja."
Mladi so svoje talente združevali v sklopu treh delavnic: plesne, glasbene in pevske, kjer so poustvarjali ljudsko izročilo. Plesali so tudi na Makedonsko devojče, Marko skače je dobil povsem nov prizvok, enako hrvaška Muž posija repu.

Spoznavali so druge kulture v mešanih delavnicah in hkrati pripravili točke, s katerimi so se predstavili širši javnosti. Svoje kulturo in običaje so predstavljali na tematskem večeru. Armenci so uprizorili tradicionalno poroko. V spoznavanju držav in običajev so vsako jutro skupine soudeležence pogostile s tradicionalnimi nacionalnimi zajtrki.

Romunska skupina je izvedla delavnico Youthpassa, instrumenta za dokumentiranje neformalnih znanj, makedonska pa na temo stereotipov in diskriminacije. Mladi so spoznavali tematiko zaposlovanja in socialnega podjetništva. Večinoma so bili prvič v naši državi in bili navdušeni.