Svet pomurske razvojne regije poziva pristojne službe, naj ne izvajajo ukrepov, škodljivih za Pomurje. Foto: BoBo
Svet pomurske razvojne regije poziva pristojne službe, naj ne izvajajo ukrepov, škodljivih za Pomurje. Foto: BoBo

Člani sveta pomurske razvojne regije so bili enotni, da vlada ljubljansko občino obravnava privilegirano, saj napoveduje sofinanciranje iz evropskega kohezijskega sklada za tamkajšnjo sežigalnico, zavetišče Gmajnice, živalski vrt in podobno, ne pa na primer za vojašnico v Murski Soboti, ki je tudi nacionalnega pomena.

V prihodnjem sedemletnem obdobju bo Slovenija na račun manj razvite vzhodne kohezijske regije dobila pol milijarde evrov več, kot bi ji sicer pripadlo, zato PRRS zahteva za kohezijski denar enak delitveni ključ, kot je določen za regionalni in socialni sklad, da denarja ne bi prelivali na bolj razviti zahod.

Podpirajo tudi pobudo predstavnikov vseh občin, da naj se predsednica vlade in njen ministrski zbor v najkrajšem mogočem času sestaneta s predstavniki občin. Da bi vladi predstavili problematiko Pomurja, so ustanovili posebno delovno skupino.

Pošta umika enote iz Prekmurja
Prav tako člani sveta pričakujejo, da bodo oblastniki preprečili "nadaljnjo erozijo delovanja institucij, kjer ima država svoj vpliv oziroma deleže v njihovi lastnini". Pošta Slovenije namerava namreč ukiniti svojo poslovno enoto v Murski Soboti in njene dejavnosti prenesti v Maribor, ob tem pa ukinja tudi tradicionalne poštne urade v Pomurju ter jih spreminja v premične ali pogodbene pošte.

"Smo na občutljivem območju, obkroženi s tremi državami, naša država pa je od tod že umaknila več ustanov, zato naj na Pošti ustavijo napovedane spremembe in znova pretehtajo svoje odločitve," so dodali.