Lansko poletje je Slovenijo pretresla zgodba o utopitvi 10-letnega dečka na območju rekreacijskega centra v Solkanu. Foto: Tilen Furlan
Lansko poletje je Slovenijo pretresla zgodba o utopitvi 10-letnega dečka na območju rekreacijskega centra v Solkanu. Foto: Tilen Furlan

Dosedanje izkušnje kažejo, da je Soča na območju rekreacijskega centra Solkan najnevarnejša takrat, ko se zaradi uravnavanja vodostaja na državni hidroelektrarni Solkan nenadno poveča pretok, kar je tudi povzročilo lansko utopitev dečka.

Po besedah avtorja študije, profesorja na fakulteti za šport Bora Štrumblja, med najpomembnejšimi ukrepi za preprečitev utopitev predlagajo postavitev zvočne in svetlobne signalizacije, ki bi opozarjala na posamezne stopnje nevarnosti glede na povečan pretok. Analiza je namreč pokazala, da bi lahko tovrstna signalizacija kopalce pravočasno opozorila na povečanje pretoka na hidroelektrarni.

Podatki, ki jih vsebuje študija, kažejo, da je najnevarnejši del kajakaška steza. Avtorji študije predlagajo, da je kopanje v njem dovoljeno le del dneva, medtem ko je območje nad njim, vse do kajakaškega kluba, razmeroma varno. Foto: Tilen Furlan
Podatki, ki jih vsebuje študija, kažejo, da je najnevarnejši del kajakaška steza. Avtorji študije predlagajo, da je kopanje v njem dovoljeno le del dneva, medtem ko je območje nad njim, vse do kajakaškega kluba, razmeroma varno. Foto: Tilen Furlan

V času kopalnega obdobja bi morali zagotoviti reševalce iz divjih voda

V študiji priporočajo tudi, da se v kopalnem obdobju, to je od 15. junija do 1. septembra, na tamkajšnjem območju zagotovi reševalce iz divjih voda, ki bi skrbeli za red in družine usmerjali na manj nevarne dele reke. Podatki namreč kažejo, da je najnevarnejši del kajakaška steza, za katerega tudi predlagajo, da je kopanje v njem dovoljeno le del dneva, medtem ko je območje nad njim, vse do kajakaškega kluba, razmeroma varno, kopanje pa mogoče tako rekoč vso kopalno sezono. Kot ukrep v študiji priporočajo tudi postavitev reševalnih obročev in ozaveščanje ljudi o tem, kje so nevarna območja za kopanje.

Štrumbelj meni, da bi bilo treba prve ukrepe, kot so postavitev reševalnih obročev, zagotovitev reševalcev in postavitev opozorilne signalizacije na območju kajakaške proge, izvesti razmeroma hitro. Predlaga tudi, da območje dobi upravljavca, kar naj bo novogoriška občina.

Soške elektrarne bodo postavile opozorilno signalizacijo

Novogoriški župan Klemen Miklavič je presodil, da se predlagani ukrepi v veliki meri prekrivajo z ukrepi, ki jih predlaga ministrstvo za obrambo. To je namreč predloge podalo na poziv občine kot skrbnik zakona o varstvu pred utopitvami.

Kot bistven ukrep sam vidi postavitev opozorilne signalizacije, ki pa je občina sama ne more postaviti. Zato pozdravlja, da so se dogovorili, da bodo Soške elektrarne Nova Gorica, ki so tudi naročile študijo, izvedle "tehnično rešitev povezave med začetkom dviga pretoka in signalizacijo ljudem, ki uporabljajo reko, kar je velik premik naprej". To je potrdil tudi direktor omenjenih elektrarn Radovan Jereb.

Sorodna novica V Solkanu po utopitvi dečka iščejo rešitve za večjo varnost kopalcev

Kot je dejal, je bil sprejet dogovor, da bodo v družbi v ta namen "montirali opremo in jo predali upravljavcu". "Oprema bo zagotavljala signal, ki bo služil za vzpostavitev signalizacije na tem področju," je dejal.

Po besedah župana je trenutno najpomembneje zagotoviti varnost za letošnjo kopalno sezono, dolgoročno pa se bodo zavzemali, da se ekonomska izraba vode na tamkajšnjem področju začne podrejati javni uporabi vode, to je da se dvigi pretoka na hidroelektrarni ustrezno prilagodijo. Pri tem tudi nasprotuje predlogu ministrstva za okolje in prostor, da se omenjeno območje izvzame s seznama kopalnih voda.

Študija je sicer pokazala, da je mogoče sobivanje hidroelektrarne in kopalcev, s čemer so se strinjali tudi vsi navzoči. Sestanek je pozdravil tudi na njem navzoči predstavnik civilne iniciative Radi imamo Sočo Saša Marušič.

Kako do varnega kopanja v Solkanu?