Lokalne novice
(1)
Oddelek za invalidno mladino v Stari gori
V Stari Gori zdravijo otroke s cerebralno paralizo ali drugimi okvarami osrednjega živčevja. Foto: Mojca Dumančič

Dodaj v

V Trnovem nova enota za 30 uporabnikov iz Stare Gore

Obnova bo stala 450.000 evrov
5. december 2017 ob 17:05
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Varstveno-delovni center Nova Gorica bo v Trnovem odprl novo enoto. Ministrstvo za delo je odkupilo nekdanji logarski center in stavbe oddalo v upravljanje VDC-ju. Tam bo prostor za 30 oseb z možganskimi poškodbami, ki so trenutno v enoti Stara Gora.

Gre za izjemno pomembno pridobitev. Obnova, v katero bo po ocenah treba vložiti 450.000 evrov, bo potekala postopno.

V prihodnji novi enoti VDC-ja Nova Gorica v Trnovem bo prostora za 30 uporabnikov z možganskimi poškodbami, ki so trenutno v enoti Stara Gora, vendar se je njihovo stanje toliko izboljšalo, da ne potrebujejo več intenzivne rehabilitacije, pač pa ustrezno pomoč in nego. Gre za izjemno pomembno pridobitev, pravi direktorica VDC-ja Nova Gorica Tea Leban.

"VDC Nova Gorica se sooča z veliko čakalno vrsto tistih, ki bi želeli v institucionalno varstvo, predvsem pa na rehabilitacijo po pridobljenih možganskih poškodbah. Teh je 82. Zato bodo nekateri uporabniki, ki so že končali intenzivno rehabilitacijo, odšli v Trnovo," pravi Tea Leban.

S tem bodo v enoto v Stari Gori lahko sprejemali čakajoče. VDC Nova Gorica je namreč edini center v državi, ki izvaja psihosocialno rehabilitacijo ter fizioterapijo in delovno terapijo osebam s pridobljenimi poškodbami možganov, ki končujejo medicinsko rehabilitacijo. V centru Trnovo pa bo tudi dnevni center za 50 uporabnikov s Trnovsko-Banjške planote. Ob polni zmogljivosti bo za uporabnike skrbelo od 30 do 40 strokovnih delavcev.

"Ti ljudje, ki bodo pri nas zaposleni v Trnovem, so že na VDC-ju Nova Gorica. Na njihova mesta pa bomo usposabljali nov kader v enoti Stara Gora," dodaja direktorica.

VDC ima zdaj 146 zaposlenih in 25 prostovoljcev, ki skrbijo za skupno 250 uporabnikov v vseh programih.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
helia
# 05.12.2017 ob 17:26
Zakaj slika paviljona kjer so otroci?? Vdc Stara gora je posebna enota (stavba) kjer ni otrok! Paviljoni, kjer so otroci, spadajo pod splošno bolnišnico Šempeter! Ni ista stvar in bi bilo lepo če bi tudi novinarji boljše opravljali svoje delo!
Kazalo