Kočevski župan pojasnjuje, da bodo parcele legalizirali in nato bodo tam živeče družine plačale prispevek, ki jim bo omogočal bivanje na komunalno urejenih parcelah. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Kočevski župan pojasnjuje, da bodo parcele legalizirali in nato bodo tam živeče družine plačale prispevek, ki jim bo omogočal bivanje na komunalno urejenih parcelah. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Pri komunalnem opremljanju omenjenega romskega naselja gre po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča za rešitev komunalne situacije 26 prebivalcev.

Vaščani teh vasi so prepričani, da gre za širitev romskega naselja, kamor naj bi se priseljevali novi Romi iz vse Slovenije. Na občini očitke odločno zavračajo in trdijo, da bodo s pol milijona evrov, ki so jih dobili na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, zgradili infrastrukturo tistim Romom, ki že imajo hiše v Gričku pri Željnah.
Pri komunalnem opremljanju omenjenega romskega naselja gre po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča za rešitev komunalne situacije 26 prebivalcev. "Samo to je namen tega projekta in nič drugega," odločno zatrjuje Prebilič. Pojasnjuje, da bodo parcele legalizirali in nato bodo tam živeče družine plačale prispevek, ki jim bo omogočal bivanje na komunalno urejenih parcelah.
Navkljub tem zagotovilom je Alenka Jelenovič županu izročila 700 podpisov za ustavitev del in pobudo za sklic izredne seje občinskega sveta.
Prebilič bo poskušal doseči konsenz, da se dela ne bodo ustavila, ker bi to pomenilo konec projekta. Država je namreč projekt že izločila iz proračuna, a ga pozneje na pobudo prekmurskih Romov znova uvrstila vanj. "Če projekta v določenem časovnem roku ne bomo realizirali, bo zadeva padla. Prizadeval si bom, da se stvar izpelje, saj ne predvideva naseljevanja dodatnih Romov na tej lokaciji. Lokalno prebivalstvo podpira takšno rešitev, vendar je med njimi zakrožila napačna informacija, da je prejem denarja pogojen s sprejetjem novih Romov, kar absolutno ne drži, saj to zagotavljajo vsi vladni in občinski dokumenti," je bil jasen Prebilič.

Dodal je, da bo ljudem predlagal, naj spremljajo izvajanje del, da bodo videli, komu se gradi. "Mi nimamo česa skrivati. Želimo si samo, da naložba ne bi propadla. Če bo, je vprašanje, kdaj jo bomo uspeli izpeljati, saj denarja za ta namen ne bo spet lahko dobiti."

Bogdan Miklič, Radio Slovenija