Projekt obnove so v Idriji tako dobro pripravili, da je bil izbran kot najboljši na evropskem razpisu norveškega finančnega mehanizma, zato bodo prejeli tudi največ denarja od vseh prijavljenih, dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO/Barbara Renčof
Projekt obnove so v Idriji tako dobro pripravili, da je bil izbran kot najboljši na evropskem razpisu norveškega finančnega mehanizma, zato bodo prejeli tudi največ denarja od vseh prijavljenih, dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO/Barbara Renčof
Topilnica živega srebra v Idriji
Rotacijska peč pa bo žal ostala še neobnovljena. V Idriji upajo, da se bo čez nekaj let našel denar tudi za obnovo največje tovrstne peči v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Barbara Renčof

Projekt obnove so v Idriji tako dobro pripravili, da je bil izbran kot najboljši na evropskem razpisu norveškega finančnega mehanizma, zato bodo prejeli tudi največ denarja od vseh prijavljenih, dva milijona evrov.

Precej je pri izvrstni uvrstitvi najbrž pomagalo tudi to, da je idrijska dediščina živega srebra od leta 2012 na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Ministrstvo za kulturo bo dodalo še 332 tisoč evrov proračunskega denarja.

"Šele ko bo v celoti zaključen projekt topilnice, bomo lahko res razumeli, dojeli in doživeli, kaj pomeni rudarjenje in kaj pomeni poltisočletna zgodovina življenja z živim srebrom," je ob obisku v Idriji dejal Silvester Gaberšček z ministrstva za kulturo. "Idrijska dediščina živega srebra je med najbolj prepoznavnimi blagovnimi znamkami naše dežele. Topilnica je njen pomemben del, če je ne bi vključili v celotno zgodbo rudnika, potem bi bil to Unescov spomenik, kateremu so amputirali nogo."

Direktorica Centra za upravljanje dediščine živega srebra in vodja projekta topilnice Tatjana Dizdarević pa je pred začetkom del obljubila: "Do spomladi prihodnjega leta bo obnovljen objekt klasirnice, tako zunanji del kot del notranjosti, ki je predviden za razstavo. Ob vznožju hriba bomo zgradili še nov center za obiskovalce, v katerem bosta na ogled kar dve celoviti in pregledni razstavi o živem srebru."

Strokovna sodelavka Centra Martina Peljhan je o vsebini razstav povedala: "Na dveh razstavah, ki bosta postavljeni v centru za obiskovalce, bomo goste najprej seznanili z edinstveno kovino, živim srebrom, z njenimi lastnostmi - tako fizikalnimi kot kemijskimi - in na virtualen način ter z eksperimenti predstavili, kakšna kovina je pravzaprav to ter za kaj so jo uporabljali in kaj je včasih pomenila. Drugi del razstave bo namenjen generacijam topilničarjem in njihovim življenjskim zgodbam, kako je potekalo delo v topilnici in kam vse je potem to živo srebro potovalo v svet."

Naložba bo končana do konca aprila prihodnje leto. Rotacijska peč pa bo žal ostala še neobnovljena. V Idriji upajo, da se bo čez nekaj let našel denar tudi za obnovo največje tovrstne peči v Evropi.