Občina Velenje za letos načrtuje, da se bo zadolžila za 3,5 milijona evrov. Foto: BoBo
Občina Velenje za letos načrtuje, da se bo zadolžila za 3,5 milijona evrov. Foto: BoBo


Z občine so sporočili, da načrtovana zadolženost za letos znaša 3,5 milijona evrov, oz. so se v prvem polletju zadolžili za dobro tretjino načrtovanega letnega zneska. Za odplačilo dolga so v prvih šestih mesecih porabili skoraj 550.000 evrov, realizirali pa le 36 odstotkov načrtovanih letnih prihodkov. Ti so letos predvideni v višini 51,4 milijona evrov, so sporočili z velenjske občine.

Največ prihodkov je občina prejela z vračilom dohodnine, in sicer skoraj osem milijonov evrov, na račun kohezijskih projektov je prejela 3,5 milijona evrov, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča je v proračun prineslo 1,3 milijona evrov, najemnina za komunalno infrastrukturo pa 1,1 milijona evrov.
Občinska blagajna v črnem
Z občine so naknadno sporočili, da imajo kljub polletnemu tekočemu minusu na računih več kot 2,6 milijona evrov, letošnje leto pa bodo predvidoma sklenili s skoraj pol milijona evrov presežka. Po njihovih besedah so premoženje občine od konca leta 2010 z ocenjene vrednosti 171 milijonov evrov do konca leta 2013 povečali na 211,8 milijona evrov.

Od 2010 pa do konca letošnjega junija so za naložbe namenili 70 milijonov evrov, od tega so posojila predstavljal približno šest milijonov evrov. Edina naložba, zaradi katere so se letos zadolžili, pa je kohezijski projekt celovite oskrbe s pitno vodo v Šaleški dolini, ki je vreden 42 milijonov evrov.

Največ denarja so tudi sicer porabili za financiranje naložb iz kohezijskih projektov, plačilo razlike med ceno programov v vrtcih in plačili staršev, nakup stanovanj na Gorici, projekt Promenada, naložbe s področja komunalne infrastrukture in plače za občinsko upravo.

Za financiranje naložb in projektov je velenjska občina v prvem polletju iz državnega proračuna, evropskih sredstev in drugih virov prejela 4,9 milijona evrov. Do dobaviteljev so poravnali vse obveznosti, razen tistih, ki jih poravnavajo s kompenzacijami ali pa so še v postopku priznavanja.