Voda v Vipavski dolini bo čistejša. Foto: MMC RTV SLO
Voda v Vipavski dolini bo čistejša. Foto: MMC RTV SLO

Nova centralna čistilna naprava bo na začetku čistila komunalne odpadne vode iz treh krajevnih skupnosti v občini Vipava. Zadostovala bo za najmanj 6.500 prebivalcev, je pojasnil Branko Potočnik, direktor podjetja CID čistilne naprave.

"Gre za biološko čistilno napravo. To je moderna tehnologija, z dodatkom mobilnih nosilcev za biomaso, kar je izboljšava glede na staro tehnologijo, ker omogoča višje učinke čiščenja. V prihodnje, če bo potrebna kakšna razširitev, bo to mogoče brez kakršnih koli dodatnih gradbenih del," je dejal. Dozdajšnja čistilna naprava bo še naprej čistila industrijske odpadne vode.

V okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Vipave so po občinskih ulicah že zgradili tudi večino kanalizacijskega sistema. Kot je povedal Domen Vrabec iz podjetja Ginex International, so dokončali meteorno kanalizacijo in 70 odstotkov fekalne kanalizacije, nekateri odseki so tudi že opremljeni z vodovodom.
Del niso ustavili
Župan Ivan Princes je poudaril zaupanje, ki so ga izvajalci izkazali ob začetnih zapletih z zagotavljanjem odobrenega evropskega denarja, saj del niso ustavili, tako da bo naložba končana v roku, to je do sredine prihodnjega leta.

Koliko pa se bodo na račun nove infrastrukture povišale cene komunalnih storitev za občane? "Da, gotovo se bo čiščenje nekoliko podražilo. Računam, da letos najbrž nič. V prihodnjem letu pa od dva do tri evre na gospodinjstvo," je pojasnil Princes. Za dobrih šest milijonov evrov vredno naložbo je občina skupno dobila več kot 3,7 milijona evrov iz evropskega kohezijskega sklada in državnega proračuna.

Čistilna naprava končana, položnice višje
Čistilna naprava končana, položnice višje