Brez prostovoljcev akcija ne bi bila mogoča. Foto: FB profil Lions Club Koper - Capodistria
Brez prostovoljcev akcija ne bi bila mogoča. Foto: FB profil Lions Club Koper - Capodistria
false
Prostovoljci poskrbijo, da gre hrana tja, kjer jo potrebujejo. Foto: FB profil Lions Club Koper - Capodistria

Hrana, ki se daje v humanitarne namene, mora biti varna. Zato je vsak korak od pridelave in proizvodnje do prevzema, prevoza, delitve in evidentiranja zelo pomemben. Uprava za varno hrano je pripravila smernice, ki služijo vsem, ki so del tega procesa. Namen je razjasniti postopke in določiti odgovornost, med cilji pa je tudi zmanjšanje količin odpadne hrane. Smernice so oblikovane na podlagi veljavne zakonodaje in so rezultat sodelovanja pristojnih strokovnih služb ter izkušenj različnih organizacij in društev.

V Sloveniji kljub veliki socialni stiski po nekaterih podatkih vsako leto zavržemo približno 150.000 ton hrane. Pred dvema letoma so se v klubu Lions odločili, da bodo pomagali utrditi poti, ki neporabljeno ali neprodano, vendar uporabno hrano s pomočjo humanitarnih organizacij prenesejo ljudem v stiski. V prvih mesecih akcije jim je v Slovenski Istri uspelo zbrati več kot štiri tone in pol ter še dodatnih 17.000 artiklov hrane.

"Pri vsakem pisanju zakonodaje morajo ideje oziroma smernice prihajati s terena. Glede na to, da akcija ni potekala samo na Obali, ampak je bila vseslovenska, in še zdaj poteka po več krajih v Sloveniji, upam, da bo prišlo do realizacije v samih pravilnikih," je dejal Igor Bordon iz Lions kluba Izola.

Nahranijo na stotine družin
Deljenje presežkov hrane je pred dobrim letom, tudi s strokovno pomočjo in napotki urada za varno hrano ter koprske zdravstvene inšpekcije, prevzelo Območno združenje Rdečega križa Koper. V povprečju vsak mesec oskrbijo skoraj 400 družin, šest društev in 12 brezdomcev iz zavetišča. Delo prostovoljcev, brez katerih po besedah Uroša Suhadolca ne gre, se začne s prevzemom hrane največkrat v večernih urah, sledi sortiranje in pripravljanje košaric, hlajenje, zjutraj pa delitev.

Poudarja pa ključno: "Pripravljenost trgovskih verig, da so zmogle ta korak in namenile hrano, ki so jo prej v bistvu metale proč oziroma uničevale, v nadaljnjo uporabo ljudem, ki so v socialni stiski in jo z največjim veseljem uporabijo."

V programu sodelujejo tudi tri koprske pekarne in gostinec. Glede na vse večjo stisko, ki jo opažajo tudi na Rdečem križu v Kopru, je vsak, ki bi lahko pomagal, več kot dobrodošel.