Vozniki LPP-ja se pritožujejo nad direktorjem Petrom Horvatom. Foto: BoBo Foto:
Vozniki LPP-ja se pritožujejo nad direktorjem Petrom Horvatom. Foto: BoBo Foto:
Direktor LPP-ja naj bi oviral delavce pri soupravljanju
Nevzdržne razmere v LPP-ju
Vozniki LPP-ja opozarjajo na slab odnos direktorja

Kot je dejal pooblaščenec sindikata in odvetnik Radovan Cerjak, je v podjetju nastal "čuden" položaj. Izpostavil je razveljavitev volitev v svet delavcev in odpustitev delavskega direktorja.

Volitev v svet delavcev se je udeležilo 54 odstotkov zaposlenih, je dejal Cerjak, vendar sta tako prvostopenjsko kot drugostopenjsko sodišče ta sklep razveljavili. Kot razlog je sodišče med drugim navedlo, da obvestilo o razpisu volitev znotraj zakonskega roka ni viselo v prostorih tehničnega prometa. "Dejansko smo ves čas dokazovali, da so predstavniki volilne komisije razobesili obvestila, vendar jih je nekdo vztrajno odstranjeval," je povedal Cerjak in dodal, da sveta delavcev v javnem podjetju LPP trenutno ni.

Cerjak je še dejal, da so že vložili zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče, kjer upajo na drugačno rešitev zadeve. Če pa je ne bo, bodo šli še na ustavno sodišče.

Medtem ko se je na sodišču ugotavljala legitimnost volitev, pa je vodstvo podjetja odpustilo delavskega direktorja Stanka Dervariča. Vodstvo mu je med drugim očitalo, da se ukvarja s konkurenčno dejavnostjo, s katero se ukvarja podjetje LPP.

Prodajal čaje in zelišča
Po pojasnilih odvetnika je imel Dervarič že leta 2008 registriran s. p., prek katerega se je ukvarjal s prodajo čajev in zelišč, "nikakor pa ne s konkurenčno dejavnostjo". Vodstvo podjetja je po zagotovilih Cerjaka za dejavnost delavskega direktorja tudi ves čas vedelo. Višje sodišče je sicer izdalo začasno odredbo, da se Dervarič znova zaposli.

Sindikati zgroženi, obvestili Jankovića
Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber je pojasnil, da so zgroženi nad dogajanjem v podjetju, v okviru sindikalne centrale pa po njegovih besedah še niso imeli primera, pri katerem bi šlo za kršenje pravic zaposlenih na toliko področjih.

Lorber je izpostavil, da se vse to dogaja v podjetju, ki je sestavni del občinskega holdinga. Na neprimeren odnos Horvata do zaposlenih je Cerjak s pismom opozoril tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Tudi druge kršitve
Glavni sekretar sindikata voznikov Miha Erbežnik je ob tem opozoril še na druge težave v podjetju, na primer pri delovnem času, kršitve pa je po njegovih besedah odkrila tudi pristojna inšpekcija.

Direktor LPP-ja naj bi oviral delavce pri soupravljanju
Nevzdržne razmere v LPP-ju
Vozniki LPP-ja opozarjajo na slab odnos direktorja