Ljubno ob Savinji je živelo za tekmo smičarskih skakalk za svetovni pokal. Foto: Duška Lah
Ljubno ob Savinji je živelo za tekmo smičarskih skakalk za svetovni pokal. Foto: Duška Lah

Tekmovalke so pogumno obvladovale skoke na tamkajšnji skakalnici v 14. in 15. tekmi svetovnega pokala za ženske, še bolj pa je pomembno, da je bil odziv več kot izjemen, saj se je v dveh dneh zbralo skoraj osem tisoč obiskovalcev.

V soboto in nedeljo je bila zmagovalka Japonka Sara Takanaši, četrta pa je bila Slovenka Katja Požun. Organizatorji so prejeli vse pohvale, tako mednarodne zveze Fis kot tekmovalk, da so tudi letos na svetovni ravni organizirali mednarodno tekmo. Ker je Ljubno ob Savinji majhna občina, z nekaj več kot 2.000 prebivalci, in še manjši kraj, je bilo potrebno veliko zaupanja in še več dela, da so lahko zadovoljili vse zahteve.

V občini imajo skupaj s kmečkimi turizmi in malim hotelom Planinka skoraj 200 ležišč, a so morali japonske tekmovalke nastaniti v bližnji Logarski dolini. Prepričani so, da se je izplačalo potruditi. Aktiviranih je bilo okoli 200 domačinov, ogromno prostovoljcev iz različnih društev, ki so pokazali odločenost in srčnost.

Letošnja druga organizacija tekme za svetovni pokal dokazuje, da jim je uspelo, je povedal domačin, predsednik častnega odbora tekme in predsednik uprave BTC-ja Jože Mermal.

"Trud, ki so ga začeli že lani s prvo tekmo za svetovni pokal za ženske, je obrodil sadove. Ljubno se je tako vpisalo na svetovni zemljevid najpomembnejših organizatorjev tekem," je še dodal Mermal.

Domačini se zavedajo, da je takšna tekma in vse, kar se je okrog nje dogajalo v preteklih dneh, opozorilo, kako velik turistični potencial skriva ta konec Slovenije, poleg tega pa sposobnost, da znajo narediti tudi nekaj novega.

Kar nekaj domačinov pa je v nedeljo ponosno povedalo, da je Ljubno že leta 1931 imelo prvo tekmo v smučarskih skokih, sicer na manjših skakalnici, a da so zdaj veseli, da se tradicija obuja. Zato so ponosno vihrale tudi slovenske zastave, ko so spodbujale šest slovenskih tekmovalk.

Duška Lah