Pedagoške programe izvajajo že 11 let. Foto: Suzana Vahtarić
Pedagoške programe izvajajo že 11 let. Foto: Suzana Vahtarić

Na obisku so bili učenci od 4. do 7. razreda OŠ Dravinja iz Slovenskih Konjic, med spremljevalci je bil tudi knjižničar Primož Krivec, ki je dejal, da končne izlete združijo v poučne ekskurzije, na katerih spoznavajo vsako leto drug konec Slovenije. V Kostanjevici na Krki so bili že pred štirimi leti, izbrali so jo kot zanimiv primer kulture, v stalnih zbirkah pa najdejo tudi snov iz učnega programa, saj - kot je dejal Krivec - so si ogledali tudi zbirko Franceta Kralja, v kateri so njegove ilustracije Martina Krpana ali pa Boljke, ki je zasnoval naš denar. Tokrat so se prvič udeležili še ustvarjalnice. Pot jih je ta dan vodila še v Mestni muzej Krško in Olimje.

Muzejska pedagoginja Galerije Božidarja Jakca Helena Rožman je dejala, da v tem času ob koncu leta osnovnošolci in dijaki obiskujejo Galerijo Božidarja Jakca, njihovih osem stalnih in občasne razstave, se udeležujejo ustvarjalnic in si ogledajo forma vivo na prostem. "Smo dobro zasedeni in smo kljub kulturi nenaklonjenim časom z obiskom zadovoljni," je menila Rožmanova. Pedagoške programe izvajajo že 11 let.

Pedagoški programi v galeriji se vežejo na pedagoški korikulum, hkrati se prilagodijo željam šol. "Ti obiski niso čisto kratki, trajajo najmanj dve uri, po navadi več. V tem času otroci spoznajo določeno likovno zbirko, na kateri izpostavimo problematiko na področju likovne dejavnosti, potem pa jo v delavnici poustvarjajo. Ta skupina ustvarja grafiko v tehniki monotipije, gre za tehniko, ki je znana, likovna dela akademskih umetnikov v tej tehniki imamo tudi v naših zbirkah. Otroci se srečajo z oljnimi barvami, ki so zaradi svoje specifike zahtevnejše in v šoli redko uporabljene. Motiv pa se veže na prostor nekdanjega cistercijanskega samostana, ki je impresivna stavba, ravno pripravljamo razstavo o prenovi stavbe in sam ta spomenik vedno vključimo v predstavitev in tudi danes ga poustvarjajo naši obiskovalci," je še povedala Rožmanova.