Lokalne novice
53. Pokal Vitranc, Kranjska Gora
Novi lastniki podpirajo razvojne načrte RTC-ja Kranjska Gora. Foto: Aleš Fevžer

Dodaj v

Za nove lastnike kranjskogorskih žičnic gondola na vrh Vitranca prioriteta

Vrednost naložbe je osem milijonov evrov
5. julij 2017 ob 17:28
Kranjska Gora - MMC RTV SLO, STA

Družba Skiways, ta je solastnik smučišč na Kronplatzu in v Podkloštru, je novi večinski lastnik RTC-ja Žičnice Kranjska Gora. Napoveduje nadaljnji razvoj centra.

Podjetje Skiways v lasti avstrijske družbe Bergbahnen Verditz Schwarzsee iz Beljaka in treh italijanskih državljanov iz okolice priljubljenega južnotirolskega smučarskega centra Kronplatz je bilo ustanovljeno lani za naložbe v kmetijstvo in turizem. "Lastniki so ljudje, ki poznajo smučarski posel, in so solastniki smučišč na Kronplatzu ter v Podkloštru," je pojasnila zastopnica družbe Skiways Vida Oder.

Povedala je, da je družba, ki je že prej pridobila precejšnji delež v Rekreacijsko-turističnem centru (RTC) Žičnicah Kranjska Gora, pred približno mesecem dni kupila še delež Anthonyja Tomažina oziroma njegove družbe RRC, ki je tudi večinska lastnica Žičnic Vogel. Tomažin za pojasnila glede prodaje ni bil dosegljiv.

Družba Skiways ima zdaj v lasti približno 80 odstotkov delnic kranjskogorskih žičnic. Novi lastniki podpirajo obstoječe načrte smučišča in jim bodo pomagali pri pridobivanju denarja za naložbe, je dejala Odrova.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat glede na prve informacije novih lastnikov računa, da bodo z njimi dobro sodelovali, obenem pa je napovedal, da bo tudi občina pristopila k razvoju žičničarske dejavnosti.

Dovoljenje do jeseni?
Horvat pričakuje, da bodo z novimi lastniki skupaj z roko v roki šli v pridobitev gradbenega dovoljenja za gondolo na vrh Vitranca. Ta je za RTC Žičnice Kranjska Gora najbolj nujna naložba in lastniki upajo, da jim bo jeseni uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje zanjo. Ocenjena vrednost projekta je osem milijonov evrov.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
antitrust
# 05.07.2017 ob 17:52
Čimveč tujih naložb, bolje za nas.
scenic
# 05.07.2017 ob 17:48
Edino pravilno.
Bivši uporabnik
# 05.07.2017 ob 19:17
če kupi tujec so takoj naložbe in se gradi. Če je "naša last", 40 let ni ničesar.
bluppo
# 05.07.2017 ob 19:38
Potem pa sestejmo 8 milionov evrov za gondolo+vklesovanje proge v tezaven moker teren. Ne verjamem da se bo ob takih zimah investicija sploh kdaj povrnila.

Najbolje, da jim greš to povedat na 4 oči, ker o upravljanju smučišč očitno nimajo pojma!
GeorgeB
# 05.07.2017 ob 18:41
Ngaw,

bodo pa progo vklesali v teren, kot so jo iz Višarij... No big deal. Ne štekam pa, kje so našli norca, ki bo sedaj investiral v smučišča z nadmorso višino, ki nikakor ni več garant za obilico snega...
Tonček, dobro si rešil svojo zgrešeno naložbo.
mihael1
# 05.07.2017 ob 17:59
Pozdravljam,

saj Kranjska Gora nima resnih smučišč , če smo iskreni.
makoshark
# 05.07.2017 ob 20:23
Kolk enga jamranja. Vprašajte KG turistične delavce, če tudi tako jamrajo nad novim lastnikom, ali so navdušeni.
bunta
# 05.07.2017 ob 21:39
Ce malo pomislis, vidis, da ta forum lepo dokazuje zakaj se v sloveniji nic ne naredi. Jst osebno pravim naj gradijo. Skoda ker ne gradijo nasi ampak se vsaj kej dela.
ajvard
# 05.07.2017 ob 20:15
meni itak ni jasno, kako lahko slabo vodiš smučarsko središče, ki je na tromeji, ima avtocestno povezavo do bližine, ima v rednem letnem koledarju 2 tekmi svetovnega pokala, streljaj proč Planico, zibelko smučarskih skokov...

.........in ne uspeš uspešno voditi tovrstnega širšega smučarskega središča?

ne vem, če so ti novi lastniki dobri ali ne. mene bolj moti,da sami, zaradi lastnega drobnjakarstva, interesov, korupcije...nismo uspeli tega uspešno tržiti.
tureavanture
# 05.07.2017 ob 18:11
Slovenija nima resnih smučišč, če smo zelo iskreni
clio1999
# 05.07.2017 ob 22:02
Ne morem se strinjat, da je KG popolnoma brez veze. Meni se zdi OK za par ur na poligon v Podkoren, ki je obicajno dobro pripravljen in prazen. Grem dosti raje tja, ce ni dovolj casa za cez mejo, kot se guzvat na gondolo za Krvavec. Casovno je iz LJ priblizno isto.
Ce ne bo obseznih zemeljskih del, bo ostala proga z vrha Vitranca, ki se pravzaprav nadaljuje na Podkoren in ne na ES, zelo zahtevna in bo pac dodatna izbira za dobre smucarje, kar je super.
Predlagam se postavitev sedeznice na stari FIS proti bencinski crpalki. To je super proga, ki so jo na zalost popolnoma zanemarili in jo ze precej prerasca drevje, vcasih pa je bila klasicna izbira za spust z Vitranca 1. Namesto dolgcasa, ki je na voljo zdaj, spust na stari FIS, potem pa smuk do Brsnine in nazaj na sedeznico....to so bili casi!
model
# 05.07.2017 ob 18:24
koncno, ce jim to uspe bomo imeli vsaj eno normalno progo v SLO. tudi visina je pomembna, saj je vrh vitranca na kolikor toliko spodobni nadmorski visini. mogoce lahko kateri starejsi smucar pove kaksna proga je sploh od vrha?
Tetameta
# 05.07.2017 ob 18:19
Fajn.
Ngaw
# 05.07.2017 ob 20:35
Vecini turističnih delavcev je vseeno. Saj bo še vedno samo minimalc
Alexpo
# 06.07.2017 ob 06:39
Končno se premika. Ni samo zimski turizem v KG, polno nas je tudi ljubiteljev gora. Zakaj se ne bi zapeljali tudi na to lepo razgledno točko in uživali v razgledih tudi ostali, ki ne hodijo "peš" na vrhove. Tu so še kolesarji ter priložnosti obiskovalci. Spomnite se samo koliko direndaja je bilo okoli ljubljanske gondole na grad ali Vinarijuma v Lendavi, sedaj pa cvetijo zaradi vizije skupine intuziastov. Kmalu na snidenje KG. Se že veselim ...
Bivši uporabnik
# 05.07.2017 ob 21:14
Jp.... Nekoč pred davnimi časi, ko smo bili še DIFovci... Z drugo sedežnico na vrh, pa preko ESa, po stari FIS progi do Petrolove pumpe...( sej ne vem če je še )...
oggle
# 06.07.2017 ob 12:45
Dajte ze nehati s temi puhlicami o nadmorski visini. Ja sneg je problem, ampak ni problem samo na 800m temvec tudi na 3000m. Danes je pac tako, da je za smucanje potreben umeten sneg. Tega pa zares precej lazje delas na 800m kot pa na 3000m. In danes sneg delajo vsi. Brez umetnega snega ne bi bilo normalnega smucanje ne na Molltalu, ne v Saas Feeju, ne v Soeldnu (vsi so na 3000+m) in ne v Kitzbuehlu ali Schladmingu (oba startata se 100m nizje kot Kranjska Gora)
smeško 562
# 05.07.2017 ob 23:26
To jim bodo spet metali polena pod noge.
el kondor prevc
# 05.07.2017 ob 20:39
Stalno neki problemi na Voglu, Kaninu, Mariborskem Pohorju, Kopah, Kranjska Gora...

Rogla je praktično edino smućišče v Sloveniji, ki nima nekih resnih problemov, škandalov... Nikoli ne slišimo nič slabega o Rogli. Naravni ambient je pa tam tako ali tako daleč najlepši od vseh smučišč v Sloveniji. Unior je v navezavi z Zrečami res lepo razvil to Zreško Pohorje.
el kondor prevc
# 05.07.2017 ob 20:34
Če mene je vprašate, je Rogla daleč najbolj urejeno smučišče v Sloveniji. Prava višina, vedno veliko snega, smrekovi vršaci, ko prideš na Roglo imaš občutek da si prišel na smućišče. Že ko se pelješ nekaj zadnjih kilometrov po cesti proti vrhu, je posebej takrat ko je veliko snega in lepo jasno vreme kot v pravljici.

Poleg tega ima na 1500 metrih dve veliki nogometni igrišči, indoor večnamensko športno dvorano, plezalno steno, zunanja/notranja igrišča za tenis, razgledni stolp, lične gorske brunarice vsenaokrog.

Hotel Planja/Rogla, ki je pravo mesto v malem povezano z športno dvorano. Bazen, savne, kino, diskoteka. trgovina, pravljična stara koča, restavracija z veličastnim pogledom v dolino.

Zraven sankališče Zlodejevo, tekaške proge.

Hotel Natura s pogledom na Kamniške Alpe.

Pred leti so ponujali še panoramske helikopterske polete, vožnjo z motornimi sanmi.

Kje imate poleg izjemnega naravnega ambienta, še vse to zraven na enem kupu. Ne Krvavec, Mb. Pohorje, Krvavec, Vogel, Kranjska Gora tega nimajo. Poleg tega so tudi vizuelno precej manj privlačna predvsem ta mestna smučišča (Kr. Gora, Mb. Pohorje).
Praprot
# 29.04.2018 ob 11:42
Edina najboljša rešitev za naša smučišča je to, da so v rokah TUJCEV, saj bodo oni poskrbeli, da bodo smučišča spet na novo zaživela in to bo velika prednost za ves slovenski turizem (večja prepoznavnost, več prihodov in večji dobiček)! Bolje bi bilo na kranjskogorskem smučišču ČIM PREJ zgraditi kabinsko žičnico na vrh Vitranca in urediti smučarsko progo od vrha tako za rekreativce kot tudi FIS progo od vrha do Podkorna za super G in smuk. Poleg tega pa bi se splačalo na tem smučišču urediti tudi nekatere propadle žičnice (enosedežnica Vitranc 2 in Velika dolina in mogoče tudi Vitranc 1) v odklopne sedežnice in nekatere vlečnice.

Isto bi morali tujci obnoviti žičnice na drugih smučiščih;
1.) Kanin (nova kabinska žičnica za 8 oseb, dve dvosedežnici v štirisedežnici; lahko je fiksna ali odklopna),
2.) Bohinj Vogel (sedežnici Zadnji Vogel in Šija),
3.) Krvavec (sedežnice Gospinca, Njivice, Zvoh, Kriška planina in še en nov projekt, ki pelje na vrh Križišče),
4.) Velika Planina (sedežnica Šimnovec),
5.) Cerkno (obnoviti dve odklopni sedežnici GIRAK v DOPPELMAYR ali POMA LEITNER),
6.) na Golteh bi morali obnoviti vse žičnice,
7.) prav tako tudi nekaj starih žičnic na Pohorju, Starem Vrhu in Rogli (mogoče kabinska žičnica na Roglo)

Prav tako morajo biti tudi nekatere zastarele, propadle in zapuščene parcele in podrte zanikrne stavbe v rokah TUJCEV, saj se mi slovenćići preveč kregamo in čist nč ne nardimo!

Za izboljšanje in povečanje ponudbe slovenskega turizma bi morali postoriti še OGROMNO VEČ stvari:
1.) Plečnikov stadion, propadla ladjedelnica v Izoli in podrta tovarna ribjih Dellamaris in hotel na Voglu
2.) Izboljšali kolesarsko pot od Škofij do Sečovelj in Jesenic do Mojstrane
3.) Zgraditi eno najdaljših plaž na Jadranu; Koper - Izola
4.) Zgraditi umetni otok na jadranu v Izoli
5.) Razširiti Marino Izola
6.) Zgraditi edini delfinarij na slovenski obali Marisola na območju propadle ladjedelnice
7.) Zgraditi novo hotelsko naselje na zapuščeni parceli v Marini Izola in zraven ladjedelnice in v Portorožu zraven marine ne območju zapuščenega parkirišča.
8.) Urediti kolesarsko stezo Kozina-Trst, povezati s Parenzano,
9.) Urediti kolesarsko pot Ljubljana-Domžale ob Savi in Kamniški Bistrici
10.) Čim prej zgraditi DVOJNI DRUGI ŽELEZNIŠKI TIR Divača-Koper!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Čim prej izboljšati cestno infrastrukturo ob obali do mejnega prehoda Dragonja in Sečovlje
11.) Izboljšati cestno infrastrukturo od Postojne in Kozine do Rijeke, Slovenj Gradec-Velenje-Celje, Novo mesto-Metlika in glavno cesto v Posočju
12.) Preurediti avtobusni mestni promet v Troleybuse in zapreti več ulic, ki bi bile namenjene zgolj peščem in kolesarjem
13.) Elektiricirati nekatere železnice in namestiti električne vlake

Če povzamem vse to, sem prepričan, da bi morali vse to TAKOJ kupiti tujci in oni vse to preurediti v moderno obliko, ker mi smo samo čveke, lenobe in se predolgo prepiramo in čist nč ne nardimo! Mi slovenćići smo bolj ali manj lari fari! In morali bi se zgledovat po visokorazvitih in naprednih državah! Tako bi se brezposelnost močno zmanjšala, še bolj bi bila Slovenija zelena in čista ter prepoznavna in turistična ponudba bi bila ZARES IZJEMNO OGROMNA!
Zato mislim, da bi bila ta moja ideja najboljša za vso našo republiko Slovenija!
migaj
# 10.11.2017 ob 16:39
naj mi eden pove eno samo normalno smučarsko progo v Sloveniji -je ni
EMU
# 07.07.2017 ob 12:41
Ne gre pa samo za smučišče in zimsko sezono. Kolesarski park bo končno potegnjen do vrha, razširjen, posodobljen in konkurenčen tujim tovrstnim objektom. Poletna sezona bo v vsakem primeru kmalu pomembnejša od zimske ( če že ni)
BepaJoseph
# 06.07.2017 ob 18:53
Teli naivneži zgleda še nikoli niso poskušali dobiti gradbeno dovoljenje v Sloveniji... ko jim bo uspelo, bo ravno prišla nova ledena doba...
Radoveden
# 06.07.2017 ob 11:41
A zakaj tujci kupujejo pri nas? Zato ker sami nimamo da bi vlagali. Zakaj pa ne? Ker so bili naši vrli tajkuni prepožrešni in so hoteli biti najbolj bogati slovenci in so najemali kredite kolikor se je dalo in dobilo in ko je prišla kriza so se vsem porezala krila. In dinarčkov ni. To je slovenska realnost. In tudi to, da čim se nekdo loti nekaj in želi prilesti iz lonca v katerem se vsi gnetejo se mu drugi hitro prilepijo na noge in vse skupaj pade nazaj v lonec. Sicer fovšije in nevizionarstvo ni samo v domeni Slovencev, smo pa v tem kar precej dobri. Za tiste nacionalinteresente velja rek: Tujega nočemo, svojega nimamo.
odzajcatč
# 06.07.2017 ob 09:12
...predlagam da jim država da 10 milijinov subvencij...za začetek...kdo ve, kaj se dogaja s projektom smučišča 2864 v boh. bistrici?..že ene 5 let bi moralo laufat?
Conchis
# 05.07.2017 ob 22:53
In teh par avstrijcev in italijanv bo navrglo 8 mio za gondolo? Malce prelepo, da bi bilo res. Bravo, ampak zdi se mi da bo to bolj javnozasebno partnerstvo v sodobnem stilu...
Ngaw
# 05.07.2017 ob 20:49
Vrtojb, pridi pogledat koliko domačinov se hodi v njegovo gostilno, pa ti bo hitro jasno kaj si mislijo o njem
kapitalist
# 05.07.2017 ob 21:09
Hm... Pricakujem dvig cene kart ,ob enem pa moznost prenosa karte se na Kronplatz. Tezko je napovedati ali je to dobro ali slabo, vsekakor pa se obetajo spremembe kaksne ,pa bo pokazal čas.
nekdodalec
# 05.07.2017 ob 19:56
Podjetje Skiways v lasti avstrijske družbe Bergbahnen Verditz Schwarzsee iz Beljaka in treh italijanskih državljanov iz okolice priljubljenega južnotirolskega smučarskega centra Kronplatz je bilo ustanovljeno lani za naložbe v kmetijstvo in turizem.

torej ta "zdruzba" posamoeznikov iz zahodne evrope je bila ustanovljena lansko leto... in to so nasi bodoci "partnerji" ki so v clanku opevani kot nasa prihodnost in tisti ki bodo vlagali denar...????

hahahahahaha... vi niste normalni!!
blahtoy
# 05.07.2017 ob 20:05
zanimiv poslovni model :) v vsej zgodbi manjka samo še Šejk, ki pa je spričo dogodkov v zalivu upravičeno odsoten in pride več ksno... je pa res, da je tudi lokacija podjetja, ki je novi lastnik žicnic KG in Vogel (kot se da razbrati i županovega PR članka) zelo zanimiva... upam, da se ne bomo kmalu smejali do solz ;)
nekdodalec
# 05.07.2017 ob 19:51
tuje investicije???

jasno!! in to na nas "domaci" slovenski nacin: oni dajo delno nekaj denarja, vecino pa bo "sponzorirala" obcina kranjska gora. Po 2 letih zastoja z deli itd., bomo prica da bo 8milijonov poskocilo na 11milijonov in priskocila bo drzava.

Vse ze videno - tako velike besede, prodajanje tujcem kot rezultat cele zgodbe... se opravicujem vsem optimistom, vendar malo razmislite kdaj z lastno glavo....
g1n3k
# 05.07.2017 ob 20:15
A bodo še naprej težil z video nadzorom in policijskimi ukrepi parom, ki na dnevno vozovnico vozijo, eden dopoldne, drugi popoldne? :)

Zaradi tega se najraje mimo KG vozim, ker drugje dobim bistveno več za isti denar. In tudi parom ne težijo na tak način. KG je pač tretjerazredno nižinsko smuščiše v pretežni senci.
Ngaw
# 05.07.2017 ob 18:52
Potem pa sestejmo 8 milionov evrov za gondolo+vklesovanje proge v tezaven moker teren. Ne verjamem da se bo ob takih zimah investicija sploh kdaj povrnila.
nekdodalec
# 05.07.2017 ob 19:52
8 milijonov evrov za gondolo???

proga od vrha podkorna do vrha vitranca ze obstaja 50 let, vendar so jo ukinili pred 30imi leti saj je bila dokaj nevarna.

Gondola na vrh vitranca??? cemu ljuba gospoda?? a sedeznica --- KI ZE OBSTAJA --- ni dovolj???

ahhh, saj je brez veze... najbolje da zgradimo kar visokogorski vlak po vzoru tirolske in svice, da bo vozil na vitranc...

o ti zelena dolina kaj bo iz tebe postalo... brez mozganov in brez razmisleka kot bik v nova vrata...
heron
# 05.07.2017 ob 19:14
Čist celo Slovenijo bodo pokupl tujci,ker mi ne znamo našim barabam na prste stopit. Men je KG zelo všeč,lepa je,a sedaj ko vem da ni v domači lasti ,sem slabe volje
pazi_mina
# 05.07.2017 ob 19:06
Kranjska gora, a temu se rece smucisce ?
pazi_mina
# 05.07.2017 ob 19:12
Kaj ti mora dogajat da gres smucat v kranjsko goro...guzva, predkambrijske naprave, polozne proge in drazje od alta badie ?!?
Ngaw
# 05.07.2017 ob 18:32
Haha, ne bodite zavedeni. Smucarije (dobre) iz vrha Vitranca ni mogoce izpeljati, zaradi samega terena. Pa kaj ti pomaga recimo 2000 m nadmorske visine, ce se moras ravno tako spustiti na tistih 810 m, ce hoces ponovno gor. Pa ob veliki tezavnosti proge, me zanima kako bodo selekcionirali smucarje, kateri so to sposobni presmucati.
Me prav zanima, ce ima zupanova soseda na vrhu kaksnen kos zemlje, kamor bi lahko postavil manjsi penzioncek. Denarja ima dovolj.
Kazalo