Na jurjevanju na Zdolah pri Krškem so spekli kar 2.600 jajc. Foto: Goran Rovan
Na jurjevanju na Zdolah pri Krškem so spekli kar 2.600 jajc. Foto: Goran Rovan

Jurjevanje na Zdolah se je tako kot vedno tudi tokrat začelo z ranim pritrkavanjem v zvoniku farne cerkve sv. Jurija, se potem nadaljevalo z budnico Pihalnega orkestra Krško skozi Zdole, ki se je nadaljevalo z njihovim igranjem v pokritem šotoru. Med tem so ves dan pekli cvrtje, ki ga vsi obiskovalci dobijo brezplačno. Letos so po vaseh dan pred Jurjevanjem nabrali kar 2.600 jajc, ki so jih skupaj s slanino in domačimi klobasami, ki so jih prav tako nabrali po hišah, spekli v posebnih ponvah.

Poleg kulinaričnih užitkov so organizatorji, poleg Turistično hortikulturnega društva je to tudi Krajevna skupnost Zdole, poskrbeli tudi za pester kulturni program in zabavo. V kulturnem programu so nastopili dekliški trio Č'belce, vaški godci Pit mi dej, duo Val, za zabavo pa so poskrbeli ansambel bratov Žerjav, Brežiški flosarji in Okrogli muzikantje. Seveda so v čast farnemu patronu imeli tudi svečano mašo, Jurjevanje pa je popestril tudi tradicionalni prihod Zelenega Jurija, ki je prišel v spremstvu okrašenih konjenikov in konjskih vpreg.

Zdolani so s to prireditvijo proslavili tudi svoj krajevni praznik. Zato so medse povabili tudi župana občine Krško Mirana Stanka. Predsednik Krajevne skupnosti Zdole Jože Slivšek pa je podelil tudi pet priznanj najzaslužnejšim, ki so prispevali k razvoju kraja in njegovi prepoznavnosti. Letos so bili prejemniki: Marjan Gričar, Božidar Toplišek, Silvester Mavsar, Polona Brenčič in Boštjan Špiler.

Za MMC Goran Rovan