Upoštevajte table, postavljene ob kopalnih območjih. Foto: BoBo
Upoštevajte table, postavljene ob kopalnih območjih. Foto: BoBo

Z junijem se je na morju uradno začela kopalna sezona. Kakovost kopalnih voda je odlična, vsakdo pa mora poskrbeti za lastno varnost med kopanjem.

Kakor smo že poročali, je kakovost vode odlična na vseh 21 obmorskih kopališčih v Sloveniji. Na kar 10 kopališčih in v treh marinah bo plapolala modra zastava, znak zelenega turizma.

Za varno kopanje pa moramo poskrbeti predvsem sami. Za kopanje, če je mogoče, izberemo območje, ki je že določeno kot kopalna voda, poudarja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "Zato ker tam poznamo vsaj podatke o kakovosti, če pa gre za naravno kopališče, imajo taka kopališča tudi reševalca iz vode." V Sloveniji imamo 14 naravnih kopališč z upravljavcem in sedem kopalnih območij.

Kopalne vode označujejo informacijske table s podatki o mikrobiološki kakovosti, ki jo nadzira država. Voda mora biti čista tudi na površini. To pomeni, da je dno vidno, da na vodi ni oljnih ali drugih madežev, odpadkov in alg: "Naj bo čisto, pregledno, da nas pri samem kopanju nič ne ovira, ker so takšne ovire lahko tudi usodne," svetuje Galetova.

Ob visokih zunanjih temperaturah, ko smo pregreti, se v vodo odpravimo postopoma. Nenaden vstop v hladno vodo ali skok, je lahko nevaren: "Upočasni se lahko bitje srca, upočasni se lahko dihanje, zmanjša se orientiranost, celo izguba zavesti je mogoča," še opozarja Ivanka Gale.

Posebno pozornost namenimo otrokom. Tudi če so v plitvi vodi, jih moramo neprestano opazovati. Brez nadzora ne smejo biti niti na Obali.