Na vzhodni slovensko-hrvaški meji so prepovedani vsi poleti, kar zelo jezi vse uporabnike in lastnike zračnih plovil. Foto: Goran Rovan
Na vzhodni slovensko-hrvaški meji so prepovedani vsi poleti, kar zelo jezi vse uporabnike in lastnike zračnih plovil. Foto: Goran Rovan
false
Prepoved velja celo za letalske modele, drone, padalce ... Foto: Goran Rovan
false
Vzletišče v Mihalovcu pri Dobovi zato že dva meseca ne obratuje. Foto: Goran Rovan
false
Prepoved je nepotrebna, so prepričani letalci, saj tako stroge prepovedi zaradi beguncev ni uvedla še nobena evropska država. Foto: Goran Rovan
Prepoved letenja ob meji razburja

Zračni prostor ob vzhodni slovensko-hrvaški meji vse od letališča v Cerkljah ob Krki do Madžarske je že vse od 19. oktobra zaprt. Na tem območju so prepovedani vsi poleti, tako z zračnimi plovili kot droni. Ker se je begunski val zdaj umiril, so prizadeti pričakovali, da bo zapora ukinjena. Vendar je bila za zdaj spet podaljšana, in to kar do konca januarja prihodnje leto. Lastniki letal in drugi uporabniki zračnega prostora so seveda zaradi tega ogorčeni, saj ne vidijo nobene potrebe pa prepovedi poletov, ki mnogim povzročajo tudi precejšnjo gospodarsko škodo.

Jože Cetin, pilot letala in upravljavec vzletišča v Mihalovcu, pravi, da je že skoraj dva meseca popolnoma omejen z letalsko dejavnostjo in so boji, da bo to trajalo še zelo dolgo, saj je zapora zračnega prostora ob slovensko-hrvaški meji spet podaljšana. Sam je naslovil že več vprašanj na Kontrolo zračnega prometa in Agencijo za civilno letalstvo, vendar odgovora ni dobil. Cetin o tem pravi: "Spraševal sem na agencijo, na kontrolo in na službe, ki se s tem ukvarjajo, vendar odgovorov ni. Prepričan sem, da je bila zapora nezakonita, saj je nista izdala ne vlada ne pristojno ministrstvo. Zapora se lahko izda zgolj po 11. členu Zakona o letalstvu, vendar mi nihče ne zna odgovoriti, kdaj, kdo, zakaj jo je izdal. Vsi zatrjujejo, da niso vojni časi, da živimo v miru in da niso razglašene izredne razmere. Edina napaka za nas letalce je očitno to, da smo tu pri Dobovi, kjer so blizu begunci, pa čeprav teh skorajda ne vidimo več, saj prihajajo z vlaki."

Letalci na tem območju zaradi prepovedi ne morejo ne poleteti niti pristati. Z ministrstva za infrastrukturo so nam prek Urada vlade za komuniciranje sporočili, da so se za prepoved letenja vseh zrakoplovov nad kriznimi območji odločili zaradi zagotovitve varnosti in obrambnih interesov države in da naj bi ta omejitev veljala do 31. januarja prihodnje leto. Zapisali pa so še: "Sklep je bil izdan na predlog Ministrstva za notranje zadeve, Policije, in sicer za razloge zagotavljanja javnega reda, varovanja določenih oseb, okolišev in objektov ter zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja. Skladno s stališči Vlade RS ter pojavom brezpilotnih letal nad kriznimi območji je MNZ prosilo za prepoved letenja nad kriznimi območji prehajanja celotne državne meje Republike Slovenije in nad objekti vitalne državne infrastrukture ter objekti državnega pomena. Z omenjenim sklepom se je omejilo letenje vseh zrakoplovov, kar vključuje tudi ultralahke letalne naprave, brezpilotne letalne naprave, letalske modele na motorni pogon, padala, jadralna padala in jadralne zmaje in toplozračne balone, v nekontroliranem zračnem prostoru od tal do največ višine 2500 čevljev nad srednjo morsko gladino (MSL) nad kriznimi območji prehajanja celotne državne meje Republike Slovenije ter objekti vitalne državne infrastrukture in objekti državnega pomena."

Zato so tisti, ki letal nimajo le za svoj hobi, ampak z njimi opravljajo svojo dejavnost, že močno zaskrbljeni. Jože Cetin, ki so mu pred leti zaradi zasilnega pristanka popolnoma uničili njegovo ultralahko letalo in si je moral s pomočjo posojila kupiti novega, je že popolnoma obupan in dodaja: "Preostane nam samo, da čakamo boljše čase. Ne vem, kaj še lahko pričakujem, da zaprem vse skupaj in prodam, saj bom v to verjetno res prisiljen, če se ne bo hitro kaj spremenilo. Obstajajo posojila, ki so najeta, da smo dejavnost sploh odprli, da smo kupili nov avion, ki pa ne more leteti. Sredstev, da ta posojila vračamo, pa žal iz takih odločitev ni. Sprašujem se tudi, ali mi bo država vsaj upoštevala zmanjšanje stroškov pri podaljšanju uporabnega dovoljenja za vzletišče, seveda ne samo moje, saj nas je do avstrijske meje kar nekaj, ki smo zaradi prepovedi močno oškodovani."

Piloti, padalci in drugi so prepričani, da je tako stroga omejitev letenja nepotrebna, saj je zaradi prebežnikov ni razglasila še nobena evropska država, niti Madžarska. Upajo, da bo to sprevidela tudi slovenska vlada in da bo to prepoved poletov čim prej odpravila. "Čas je že, da nekdo sprevidi, da je zaradi beguncev ta vlada sprejela že precej škodljivih ukrepov, med drugim je za ves promet zaprla mejni prehod Rigonce in prekinila mednarodni potniški železniški promet v Dobovi, s čimer je mnogim po nepotrebnem povzročila veliko škode," še dodajajo v Posavju.

Goran Rovan, TV Slovenija


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Prepoved letenja ob meji razburja