Lokalne novice
(9)
Primož Forte
V monodrami, ki jo je na oder v Trstu postavil Igor Pison, v vlogi Jude nastopa Primož Forte. Foto: Slovensko stalno gledališče Trst/Luca Quaia
Judežev poljub
V ponedeljek ob 20.30 v Peterlinovi dvorani organizirajo predavanje na temo Jude režiserja predstave Igorja Pisona in priznanega teologa Edvarda Kovača, docenta teološke fakultete v Ljubljani in filozofske fakultete v Toulousu, ki redno sodeluje tudi z univerzami v Bordeauxu, Parizu in Strasbourgu. Foto: Wikipedia Commons
VIDEO
Monodrama Juda v Trstu

Dodaj v

Zgodba svetopisemskega Jude, v zgodovino za vedno zapisanega v vlogi izdajalca

V SSG-ju Trst slovenska praizvedba monodrame Juda
13. april 2018 ob 17:34,
zadnji poseg: 17. april 2018 ob 08:28
Trst - MMC RTV SLO, STA

"Nekdo je moral to narediti," stvarno, brez nepotrebnih opravičil in brez samopomilovanja izjavi protagonist istoimenske monodrame Juda, ki jo bodo premierno uprizorili drevi na odru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

S to novo uprizoritvijo Slovenskega stalnega gledališča (SSG) režiser Igor Pison sklepa diptih nizozemske avtorice Lot Vekemans, ki ga sestavlja še drama Ismena. Naslovno vlogo v predstavi, ki bo doživela slovensko praizvedbo, je prevzel Primož Forte.

Besedili nizozemske avtorice imata veliko skupnega, saj gre v obeh primerih za izpoved kontroverznega lika oziroma osebe, s katero je zgodovina iz različnih razlogov pometla. Če je Ismena živela v senci vidnejše, junaške sestre Antigone, bo Juda zarezal še globlje. Avtorica v tem primeru prestopi iz mitologije v zgodovino in v svetopisemsko pripoved z osebo, katere senca ni bila odvisna od Jezusovega bistveno večjega leska, ampak od neizbrisnega madeža izdajalca, ki je povzročil smrt na križu, so zapisali v SSG-ju.

Motrenje človeške plati zgodbe Jude
Vekemansova v besedilu iz leta 2007, ki je nastalo torej dve leti po Ismeni, problematizira sodbo in ne izbriše greha. Ne spušča se v teološke razprave, temveč opazuje človeško plat zgodbe, ne poudarja verskih zapovedi in se ne ukvarja z znanstvenimi odkritji, temveč se preprosto sprašuje o dejstvih. Dramsko besedilo zato prikazuje svetopisemska dejstva, ponuja mogoče odgovore na nezapisana poglavja in nazadnje prepušča mnenje vsakemu gledalcu posebej, so zapisali v gledališču.

Razvoj lika od začetka do konca predstave
Režiser in igralec sta delala na postopnem vstopanju igralca v lik s preobrazbo, ki se razvija od začetka do konca predstave. Pison je izbral tudi glasbo in kostume, ki črpajo iz popkulture, še beremo v najavi. Scenograf predstave je Marjan Kravos, dramaturg Sandi Jesenik, lektorica Tatjana Stanič, prevod je delo Mateje Seliškar. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.

Drevišnja premiera monodrame Juda v mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča Trst je napovedana ob 20.30, ob predstavi pa v ponedeljek napovedujejo še predavanje na temo Jude, ko bosta v Peterlinovi dvorani predavala režiser Pison in teolog Edvard Kovač.

P. G., foto: SSG Trst/Luca Quaia
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 14.04.2018 ob 22:13
Zgodba svetopisemskega Jude, v zgodovino za vedno zapisanega v vlogi izdajalca

Danes sem na spletu slišal eno res dobro in sicer.

Če navaden človek izreče kaj neresničnega je to LAŽ.
Če klerik, ne glede na vero, izreče kaj neresničnega to ni laž ampak TEOLOGIJA.
Balaš Junior
# 14.04.2018 ob 10:47
"Dramsko besedilo zato prikazuje svetopisemska dejstva..."

Tole je pa oksimoron. Prikazuje zgodbo, ne dejstev. dejstva so dogodki v resnicnem svetu. Tako kot v Gilgamesu pa v grskih in nordijskih mitih ni dejstev, ampak je mitologija, gre tudi pri nasi krscanski kulturi za mitologijo - za pomene zgodb in za simboliko zgodb, ne pa za "kaj se je zares zgodilo".
fah-q
# 13.04.2018 ob 23:12
torej, brez izdaje ga ne bi ujeli-ergo ga ne bi križali ergo ne bi umrl na križu ergo z vstajenjem ne bi premagal zla in zrihtal odrešenja...

še komu tle nč ni jasno?
Histria
# 15.04.2018 ob 02:33
Zakaj Urad za varstvo potrošnikov ne ukrepa?

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredp
isa?id=ZAKO5064
heristalski166
# 14.04.2018 ob 00:04
tj izdal ga je oblasti pontifexa maximusa, danes (pa tudi 1600 let nazaj) to niti ne zveni kot greh
apneni
# 16.04.2018 ob 09:00
Cairns
"Če klerik, ne glede na vero, izreče kaj neresničnega to ni laž ampak TEOLOGIJA."

Velja, če je bi bila ta izjava navadnega človeka resnična. Sicer ostane zgolj LAŽ.
DrMatilda
# 15.04.2018 ob 05:23
Neumnost, zakaj bi moral nekdo izdati kristusa, da bi se lahko izpolnila Božja volja, lahko bi preprosto storil samomor, če je že bil to namen, tako pa je pred smrtjo raje žrtvoval še enega ubogega reveža.
presenečen
# 14.04.2018 ob 09:33
Izdihljaji zahodne dekadence..
cairns
# 14.04.2018 ob 11:53
V ponedeljek ob 20.30 v Peterlinovi dvorani organizirajo predavanje na temo Jude režiserja predstave Igorja Pisona in priznanega teologa Edvarda Kovača, docenta teološke fakultete v Ljubljani in filozofske fakultete v Toulousu

Biti profesor na teologiji je najlažja stvar na tem svetu.
Seznaniš se z zlagano zgodbo in jo nato ponajvljaš v nedogled. Profesor teologije je lahko vsak normalno inteligenten človek ker se lahko sproti izmišljaš zgodbo.
Nobenih dejstev, dokazov ali drugih materialnih sledi. Zgolj izmišljene zgodbe.
Kazalo