Mali princ je v prvem letu življenja že potoval na južno poloblo, na Otoku pa postal prava modna ikona. Foto: EPA
Mali princ je v prvem letu življenja že potoval na južno poloblo, na Otoku pa postal prava modna ikona. Foto: EPA
Princ George dopolnil eno leto

Sin princa Williama in njegove soproge Catherine svoj prvi rojstni dan praznuje v krogu družine v Kensingtonski palači. Udeležila se ga bo tudi njegova prababica, britanska kraljica Elizabeta II.. Manjkal pa bo njegov dedek prince Charles, ki se z ženo Camillo mudi na Škotskem.

Na ta posebni dan je kraljeva družina z javnostjo delila dve prikupni fotografiji malega Georgea, ki so ju posneli na začetku meseca v londonskem Naravoslovnem muzeju. Prva fotografija iz muzeja je svet zaokrožila že pred dnevi, na njej pa tretji v vrsti za britansko krono trdno stoji na nogah brez pomoči staršev. "Princ George je bil poln življenja, zelo gotov in samozavesten. To je zelo odločen fantek," je dejal avtor fotografije John Stillwell, ki je princa slikal tudi po rojstvu in ob krstu. Danes pa sta bili objavljeni še dve fotografiji, na katerih mali princ, oblečen v hlače iz džinsa z naramnicami in v temnomodri majici, opazuje metulja.

Vojvoda in vojvodinja Cambriška sicer svojega prvorojenca le redko pokažeta v javnosti, saj sta že pred Georgeovim rojstvom razmislila o strategiji do medijev in se odločila za "odmerjeno prikazovanje javnosti". Princa so tako doslej le nekajkrat postavili na ogled fotografom - malo po rojstvu, pri krstu, na poti po Novi Zelandiji in Avstraliji ter po naključju na nedavnem turnirju pola. Cambriški par si namreč želi, da bi imel deček čim bolj normalno otroštvo.

Prosita, naj ne pošiljajo daril
Malčkov rojstni dan so njegovi starši izkoristili, da se zahvalijo vsem podpornikom. V izjavi za javnost sta zapisala, da se zahvaljujeta za dobrosrčne želje, namenjene princu Georgeu, prosila pa sta tudi, naj njunega sina ne zasujejo z darili.

Mali George naj bi namreč v enem letu prejel že več kot 4.000 daril, med njimi veliko oblačil (tudi od slavnih oblikovalcev), plišastih igrač, koles in celo majhen čoln. Veliko daril sta Will in Kate za njunega sina prejela med uradnimi obiski in srečanji, na njun dom pa so ob rojstvu princa številna darila pošiljali predstavniki držav, iz Slovenije smo, recimo, poslali posebno zibelko gorenjske inovatorke Erike Drobnič, pa tudi običajni ljudje, ki so se želeli pokloniti Georgeu. Večino daril princ Williama in Catherine podarita dobrodelnim organizacijam, nekaj najljubših pa obdrži prestolonaslednik.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov iz prinčevega življenja. Več pa v priloženem prispevku novinarke Nine Kojima.

Princ George dopolnil eno leto