Kako začeti in uspeti na podjetniški poti, so ugotavljali gostje Edite Cetinski Malnar na današnjem SOF-u - Tanjo Skaza, Katerino Čeh, Jano Fišer in Bora Kirna ste lahko spremljali tudi na MMC-ju. Foto: RTV SLO/Bojan Šverko
Kako začeti in uspeti na podjetniški poti, so ugotavljali gostje Edite Cetinski Malnar na današnjem SOF-u - Tanjo Skaza, Katerino Čeh, Jano Fišer in Bora Kirna ste lahko spremljali tudi na MMC-ju. Foto: RTV SLO/Bojan Šverko

Avtorica uspešne televizijske oddaje Prava ideja je na sklepnem dnevu najstarejšega domačega festivala kreativnosti, Slovenskega oglaševalskega festivala, vodila pogovor z uspešnimi poslovneži. Izbrala je prodorne goste, ki jih je že gostila v svoji oddaji.

Pogovarjali so se o podjetniški poti, ki se ni ustavila le pri ideji, ampak je svojo vrednost potrdila na trgu. Kako so svoje ideje zasnovali in jih pozneje prodali na trgu?

Vsi sodelujoči so se strinjali, da je potrebna prava ideja, daleč najpomembnejša pa sta pristen osebni stik in odnos, ki ga v sodobnem času spleta primanjkuje.

Ustvarjanje blagovne znamke je tek na dolge proge
Tanja Skaza, direktorica podjetja SkazaGroup, je pojasnila, kako so potrojili prihodke, in sicer ključna poteza, ki jo mora potegniti lastnik, so pravi ljudje na pravih mestih, je prepričana. "Preoblikovali smo se iz proizvodnega v prodajno podjetje, proizvodna podjetja morajo biti inovativna, mi pa smo se usmerili še v oblikovanje lastne blagovne znamke. Prava ideja je najpomembnejša, jasna vizija in strategija," je dodala.

O tem, kako začeti blagovno znamko, je povedala, da se vse začne z dobrim proizvodom, s katerim lahko prodreš na trg. "Treba je pokazati in dokazati na trgu, da si boljši od drugih. Znanje prinese inovativnost, ta drugačnost pa potem pritegne kupca. Ustvarjanje blagovne znamke je tek na dolge proge," je poudarila.

Produkt zahteva svoj čas in ljudi
Katerina Čeh, ustanoviteljica in direktorica podjetja Animacel, je pojasnila, da so bili prvi pacienti kužki prijateljev in znancev, na katerih so preizkusili metodo zdravljenja z matičnimi celicami, ki so jo razvili. O projektu je povedala, da proizvod zahteva svoj čas in ljudi, niso razmišljali o tem, kako velik trg za tako storitev obstaja.

Prepričana je, da bi postopek zdravljenja lahko prenesli tudi na druge živali, kot so na primer konj, mačka ali pa kamela. Veterinarji pa sprva sploh ne verjamejo, da je ta metoda mogoča, in to preverjajo pri lastnikih zdravljenih kužkov, je še dodala.

Donacije vračajo skupnosti
Bor Kirn, soustanovitelj neprofitnega društva Mladi hišni prijatelji, je o dejavnostih društva povedal, da na dogodkih pečejo palačinke, delijo rožice, pražijo krompir in obdelujejo skupne gredice, ki so na voljo vsem članom društva. "Dobivamo donacije, ki jih vračamo skupnosti, kupili smo kosilnico, organizirali zunanji kino. Vse je brezplačno," je poudaril.

O članih društva je povedal, da še noben član društva ni zaposlen pri projektih, ki jih izvajajo. Sredstva, ki jih pridobijo, usmerijo na vračanje v skupnost, večina nas ima redno službo drugje, nekaj naših članov pa je tudi brezposelnih, je še povedal Kirn.

Prednost je človeški odnos
Jana Fleišer, ustanoviteljica zasebnega vrtca Dobra teta, je povedala, da se je vse začelo, ko je opazila potrebo, saj je na vrtec čakalo 400 otrok, in se je odločila, da ponudi alternativo. "Slovenski šolski sistem proizvaja vzgojitelje, ki nimajo zadostnega znanja iz otroške psihologije, mi pa posvečamo prav temu področju veliko pozornost," je pojasnila.

O načrtih širitve v tujino je Fleišerjeva povedala, da pripravljajo franšizni model vrtca, s katerim želijo ponuditi podporno okolje osebam, ki bi želele odpreti svoj vrtec. "V tujini smo stalno navzoči in iščemo povezave na trgih. Človeški odnos je tista prednost, zaradi katerega starši pridejo k nam," je prepričana.

Številne nagrade za oddajo
Edita Cetinski Malner je za Pravo idejo prejela številne nagrade in priznanja: v letih 2010 in 2011 mednarodno nagrado InJo v sodelovanju z ameriško univerzo Stanford kot najboljši inovacijski prispevek v letu 2009 in v letu 2010, časopis Žurnal je Pravo idejo razglasil tudi za oddajo leta 2010, za leta 2010, 2011 in 2013 jo je s priznanjem za posebne dosežke nagradila tudi RTV Slovenija. Za leti 2013 in 2014 je prejela priznanje za družbeno odgovorno novinarko Horus, leta 2014 pa je postala ambasadorka znanj, priznanje podeljuje LifeLearningAcademia.


Tanja Skaza, ki je preteklo leto dobila priznanje mlada menedžerka in je med drugim postala tudi Femme Fatale, je direktorica podjetja SkazaGroup, ki je eno izmed vodilnih podjetij v Sloveniji v predelavi in oblikovanju plastičnih mas in zaposluje več kot 200 ljudi. V podjetju razvijajo in posledično tudi proizvajajo izdelke, ki so produkt lastnega razvoja.


Katerina Čeh je ustanoviteljica in direktorica podjetja Animacel. Na podlagi znanosti na področju zdravljenja živali z matičnimi celicami sta s kolegom Gregorjem Majdičem kot eno prvih podjetij na svetu razvila revolucionarno tehnologijo zdravljenja živali.

Jana Fleišer je splet naključij v povezavi z lastnimi željami po rasti zanesel v podjetniške vode in samostojno pot, ki jo uresničuje pri Zasebnem vrtcu Dobra teta. Za odlično delo je v letu 2014 pridobila naziv mlada podjetnica leta.

Bor Kirn, profesor filozofije in univerzitetni diplomirani sociolog kulture, je s kolegi ustanovil neprofitno društvo, ki temelji na medsosedski, medgeneracijski in vzajemni pomoči.

Prava ideja v Portorožu
Prava ideja v Portorožu