Foto:
Foto:

Türk, ki je sicer predaval v lastnem imenu, je dejal, da problemi obsegajo razumevanje razvoja varnostnih razmer, ugotavljanje groženj, razporeditev moči in učinkovitost mehanizmov mednarodne varnosti in morebitna potreba po njihovi spremembi. Njegov pristop izhaja iz predpostavke, da je mednarodna varnost v osnovi politična kategorija, saj je politična volja odločilen dejavnik varnosti, prav tako je opredelitev za uporabo vojaških sredstev politična.

Trije dejavniki mednarodne varnosti
Kot izpostavlja Türk, se mednarodna varnost meri predvsem po treh dejavnikih. Mednje sodijo strateška stabilnost in sodelovanje med velikimi silami, učinkovitost kolektivnih mehanizmov za zagotavljanje mednarodne arnosti in legitimnost odločitev o mednarodnih varnostnih vprašanjih. Pri tem dodaja, da gre za sorazmeren odnos, saj v večji meri kot so zagotovljeni, večja je tudi mednarodna varnost.

Danes obstaja strateška stabilnost med silami
Strateška stabilnost v odnosih med velikimi silami je prvi pogoj globalne varnosti, poudarja Türk in dodaja, da ta danes obstaja, kar je zelo pomembno. Tukaj Türk poudarja, da strateška stabilnost danes ni prvenstveno utemeljena na ravnotežju sil, pač pa na novem vzorcu sodelovanja med velikimi silami, ki je vredno nadaljnjega utrjevanja. ZDA so po njegovih besedah "nepogrešljiva država", katere prisotnost je nujno potrebna za reševanje vseh pomembnejših vprašanj mednarodne varnosti.

Ključno sodelovanje med velikimi silami
Vprašanje nadaljnje krepitve kooperativnega vzorca odnosov med velikimi silami je ključno vprašanje bodoče mednarodne varnosti. Poleg tega je zelo pomembno, kako uspešno bo organizirana mednarodna skupnost v prepoznavanju novih groženj mednarodnemu miru in varnosti.