Foto:
Foto:
Rop in Klaus na pogovorih.

Po mnenju Drnovška bi stalna zavezništva razbila smisel EU-ja, saj bi se nekaj skupin povezalo med sabo in nato usklajevalo svoja stališča.

Klaus je dodal, da sam ni zagovornik boja malih držav proti velikim. "Pripravljeni smo se povezati s katero koli državo, ki bi se borila proti bruseljski birokraciji in izgubi pomena nacionalnih držav," je še poudaril.

O prihodnji evropski ustavni pogodbi
Češki predsednik je glede razprav o prihodnji evropski ustavni pogodbi poudaril, da imata Češka in Slovenija o proceduralnih vprašanjih podobno mnenje. Obe državi tudi sodita v skupino enakomislečih držav. V interesu obeh držav je ustvariti takšen EU, kjer se majhne države ne bodo izgubile, je še poudaril.

Brez poudarjanja slovanskih korenin
O slovanski razsežnosti v EU-ju po besedah Klausa z Drnovškom nista govorila. Kot je pojasnil, je dejstvo, da sta državi slovanski, dober razlog za dvostransko sodelovanje, ne misli pa, da bi bilo treba ustvarjati nove meje in definicije, kaj je slovansko in kaj ni. Drnovšek je dodal, da sta na junijskem srečanju v Pragi govorila o Forumu slovanskih kultur, kar pa ni politična razdelitev, ampak sodi v sklop prizadevanj, da se slovanska komponenta uveljavi v prihodnosti.

Z Ropom o gospodarskem sodelovanju
Češki gost se je srečal tudi s premierjem Antonom Ropom, predsednikom državnega zbora Borutom Pahorjem in vodji poslanskih skupin. Rop in Klaus sta v pogovoru poudarila, da imata Slovenija in Češka veliko skupnih pogledov, stališč in ciljev. Državi sta razvili dobro gospodarsko sodelovanje, na obeh straneh je tudi interes za njegovo povečanje.