Ljudmila Novak in Karl Erjavec imata v svojih strankah podporo. Foto: BoBo
Ljudmila Novak in Karl Erjavec imata v svojih strankah podporo. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Do politične nestabilnosti bi lahko prišlo, če ne bi spoštovali določil koalicijskega sporazuma v delu, ki se tiče usklajevanja pokojnin. Vendar pa Erjavec glede na dosedanje pogovore o proračunu za prihodnji dve leti ne pričakuje, da bi bil DeSUS razlog za takšno nestabilnost. Foto: Borut Živulović/BoBo
NSi, Jožef Horvat, Ljudmila Novak, Jernej Vrtovec
Novakova želi NSi na prihodnje parlamentarne volitve popeljati z novo politiko stranke. Foto: DZ/Martina Čuk

Da gre Novakova na novembrskem kongresu po nov mandat predsednice NSi-ja, so potrdili v stranki, Erjavec pa je svojo odločitev sporočil na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora DeSUS-a.

Ocenil je namreč, da uživa podporo tako v organih stranke kot tudi v občinskih organizacijah.

Na kongresu bodo sicer določili tudi program stranke za volitve v državni zbor leta 2018, saj predčasnih volitev ne pričakujejo. Po Erjavčevih besedah je razumljivo, da opozicija želi delati vtis politične nestabilnosti, to je na nek način tudi njena vloga v sodobnih demokracijah. Vendar pa ta lahko koalicija lahko po njegovem prepričanju dokonča redni mandat.

Erjavec računa še na dva zakona
Do politične nestabilnosti bi po njegovih besedah lahko prišlo, če ne bi spoštovali določil koalicijskega sporazuma v delu, ki se tiče usklajevanja pokojnin. Vendar pa Erjavec glede na dosedanje pogovore o proračunu za prihodnji dve leti ne pričakuje, da bi bil DeSUS razlog za takšno nestabilnost. V delu, ki se tiče usklajevanje pokojnin, je torej Erjavec z delom vlade zadovoljen.

Napovedal je tudi, se bo v kratkem sešel s finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, s katero bosta pregledala besedilo predloga zakona o demografskem rezervnem skladu. Ker je bilo besedilo po njegovih besedah usklajeno že s prejšnjim finančnim ministrom Dušanom Mramorjem, Erjavec večjih pripomb nanj ne pričakuje.

Na podlagi tega besedila bodo predlog zakona predstavili koaliciji, Erjavec pa predvideva, da bi ga vlada lahko obravnavala do konca leta. Prvak DeSUS želi, da bi bil še letos zakon tudi potrjen v DZ-ju, pri tem pa računa tudi na podporo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po njegovih besedah demografskemu rezervnemu skladu naklonjen.

Prav tako si Erjavec želi čim prejšnjega sprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi. Je pa opomnil, da prihaja do stalnih zapletov med ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvom za zdravje. Zdaj je koordinacijo priprave predloga prevzel minister za javno upravo Boris Koprivnikar, po oceni Erjavca pa so že precej blizu vsebinski uskladitvi besedila. Meni pa, da bi se v pripravo predloga vključila tudi civilna družba, zlasti Zveza društev upokojencev Slovenije.

Novakova s podporo vodstva stranke in poslancev
Tudi Ljudmila Novak se je odločila, da se bo na naslednjem volilnem kongresu NSi, ki bo novembra v Brežicah, potegovala za še en mandat predsednice stranke, so sporočili iz stranke. Kot so dejali, ima Novakova podporo vodstva stranke in poslanske skupine.

V stranki so še navedli, da si želi Novakova NSi popeljati na prihodnje parlamentarne volitve z novo politiko stranke. Novakova je namreč že v začetku avgusta ob 16. obletnici ustanovitve NSi-ja napovedala, da bo stranka oblikovala tretji steber zavezništev za prihodnjo politiko, ki bo presegal strankarske okvire. Dejala je, da so odprti za sodelovanje s strankami, ki imajo sorodne programe in ki niso radikalne. Ob tem ni želela izpostaviti imen, ki bi se lahko pojavila v njihovi vladni ekipi.

Po nekaterih preteklih izjavah Novakove pa gre sklepati, da je vnovična koalicija med SDS-om in NSi-jem praktično nemogoča, dokler bo SDS vodil Janez Janša, NSi pa Novakova. Slednja je namreč junija na novinarski konferenci na vprašanje, ali NSi ne želi več oblikovati koalicije z Janezom Janšo, odgovorila, da "dokler je na čelu te stranke takšen voditelj, ki dela negativne zgodbe, si ne morem predstavljati, da lahko to potegne Slovenijo naprej."

Takrat je dodala še, da se ne boji novih strank na desnem političnem polu, želi pa si več kredibilnih partnerjev.

Dobila boj s Hojsom
Ker Novakovo pri kandidaturi podpira vodstvo stranke in njeni poslanci, večjih presenečenj na kongresu ni pričakovati. Na zadnjem kongresu se je Novakova sicer spopadla z Alešem Hojsom, dotedanjim podpredsednikom stranke, ki je v nasprotju z Novakovo zagovarjal tesnejše sodelovanje s SDS-om.

Pozneje je Hojs postal tudi del vlade v senci pri SDS-u, iz NSi-ja pa so ga sredi julija izključili, po zaostrovanju besed, nazadnje o tem, da nekdanji predsednik vlade iz vrst NSi-ja ni primeren govorec na proslavi ob 25. obletnici osamosvojitve, pod katero se je kot glavni organizator podpisalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).