Francoske oblasti bodo v naslednjih dneh v Pirenejih naselile še eno medvedko iz Slovenije. Foto: BoBo
Francoske oblasti bodo v naslednjih dneh v Pirenejih naselile še eno medvedko iz Slovenije. Foto: BoBo
V Pirenejih so medvedi v 90. letih prejšnjega stoletja skoraj izumrli. Foto: BoBo
Slovenski medvedki hlačata po Pirenejih

Francoski minister za okolje Francois de Rugy je v tvitu potrdil prihod obeh medvedk. Medvedjo samico, ki so jo izpustili v četrtek, so poimenovali Claverina, kar v lokalnem dialektu pomeni dedinja ali ključarka. Stara je šest let in tehta 140 kilogramov. Drugi medvedki so dali ime Sorita, kar pomeni sestrica, stara je sedem let in tehta 150 kilogramov.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Marko Jonozovič s slovenskega zavoda za gozdove, sta obe samici breji. "Lahko rečem, da smo uradno v Francijo poslali dve medvedki, a spomladi jih bo morda šest," je še dejal. Pojasnil je, da medvedke običajno skotijo po dva mladiča.

Izpustitev prve medvedke je spremljal protest lokalnih živinorejcev, ki opozarjajo, da zaščitene zveri napadajo njihovo živino. Blokirali so ceste, na katere so med drugim napisali: "To je vojna." Obenem so pregledovali tovornjake, ki bi lahko prevažali medvedko. Po poročanju francoskih medijev so samico izpustili iz kletke, ki jo je z namenom, da bi se izognili konfrontaciji s kmeti, na območje pripeljal helikopter

De Rugy: Stališče kmetov je nesprejemljivo
Na protest kmetov se je odzval de Rugy, ki je njihovo stališče označil za "nesprejemljivo" in obsodil vse, ki mislijo, da so "upravičeni postavljati cestne blokade in groziti z orožjem". Francija je sicer prve medvede iz Slovenije naselila že leta 1996, da bi ohranila živalsko vrsto, ki ji je zaradi lova na tem območju grozilo popolno izumrtje. Po ocenah v tej regiji med Francijo in Španijo živi okoli 40 medvedov, prav na območju, kjer so spustili medvedko, pa naj bi bila le dva samca. Zadnjo avtohtono medvedjo samico naj bi tu lovec ubil leta 2004.

Čeprav francoska vlada kmetom izplačuje odškodnine za izgubo živine, ti močno nasprotujejo potezam oblasti. Po besedah živinorejcev so se napadi medvedov na teh območjih podvojili. Trdijo, da jih je bilo letos okoli 230, izgubili pa naj bi 372 živali. Po vladnih podatkih so kmetje lani prejeli nadomestilo za izgubo 798 živali in 25 čebeljih panjev, ki so jih pobili oziroma uničili medvedje.

Francoske oblasti so pred dobrim tednom sporočile, da bodo v prizadevanjih za preprečitev upadanja števila medvedov v Pirenejih v naravno okolje izpustili dve medvedji samici iz Slovenije. Na napoved so se burno odzvali pirenejski ovčerejci, poroča Deutsche Welle. Tedaj točne lokacije in datuma niso sporočili, saj so želeli preprečiti najmanjše tveganje, ki bi lahko ogrozilo preselitev iz Slovenije.

Slovenski medvedki hlačata po Pirenejih