Peter Higgs. Foto: EPA
Peter Higgs. Foto: EPA

S škotske univerze, na kateri je delal kot profesor skoraj pet desetletij, so sporočili, da je umrl mirno na svojem domu po kratki bolezni.

Označili so ga za "velikega učitelja in mentorja, ki je navdihoval generacije mladih znanstvenikov". Dodali so, da njegova družina medije in javnost prosi, da spoštujejo njihovo zasebnost.

Higgs je s prelomnim teoretičnim delom pomagal razložiti, kako ima vesolje maso, s čimer je razrešil eno največjih ugank v fiziki in si v učbenikih prislužil mesto ob Albertu Einsteinu in Maxu Plancku.

Njegova teorija iz leta 1964 o izvoru osnovnega delca, ki je postal znan kot Higgsov bozon ali "božji delec", je njemu in belgijskemu fiziku Francoisu Englertu leta 2013 prinesla Nobelovo nagrado za fiziko. Oba sta namreč leta 1964 neodvisno drug od drugega predvidela obstoj tega delca.

Več desetletij pozneje so teorijo potrdili raziskovalci Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) s poskusi na velikem hadronskem trkalniku.

Odkritje Higgsovega bozona predstavlja enega najpomembnejših dosežkov v znanosti 21. stoletja, katerega vpliv na raziskovalno dejavnost traja še danes. Eksperimentalna potrditev obstoja tega osnovnega gradnika vesolja je bila sicer še zadnji manjkajoči element t. i. teorije standardnega modela, ki opisuje interakcije med osnovnimi delci ter nastanek njihove mase.