Sedem desetletij rockerskega legvana, Iggyja Popa
V Sloveniji je nastopil trikrat
Objavljeno: 21. april 2017 ob 09:52
Los Angeles - MMC RTV SLO, STA

Iggy Pop
Iggy Pop leta 1998 med nastopom v Španiji. Foto: Reuters
Iggy Pop, David Bowie
Z Davidom Bowiejem sta tesno sodelovala pri več projektih in ustvarila številne uspešnice. Foto: AP
Iggy Pop, Jim Jarmusch
Tesno je sodeloval z režiserjem Jimom Jarmuschem, ki je o zasedbi posnel tudi dokumentarni film. Foto: Reuters
Iggy Pop z ženo Nino Alu
Iggy Pop z ženo Nino Alu na letošnji podelitvi zlatih globusov. Foto: Reuters

Ameriški glasbenik Iggy Pop, ki je imel zelo močen vpliv na popularno kulturo 20. stoletja in ki ga poznamo tudi pod vzdevkoma kot pionir punka ali rockerski legvan, je dopolnil 70 let.

Iggy Pop se je na današnji dan leta 1947 kot James Newell Osterberg Jr. rodil v mestu Muskegon v ameriški zvezni državi Michigan. Glasbeno pot je začel v srednji šoli kot bobnar v različnih zasedbah, med njimi v skupini The Iguanas, po kateri je pozneje tudi prevzel prvi del svojega umetniškega imena - Iggy.

Zanimanje za blues ga je popeljalo v Chicago, kjer je sprva sodeloval z zasedbami, ki so preigravale to zvrst, a so ga kmalu navdušile skupine, kot so The Sonics, MC5 in The Doors in tako je konec 60. let z Ronom in Scottom Ashetonom ter Davom Alexandrom ustanovil skupino Psychedelic Stooges, ki je kmalu izgubila pridevnik Psychedelic in postala zgolj The Stooges.

K temu, da s svojim odrskim nastopom začne premikati ustaljene smernice, ga je spodbudil nastop Jima Morrisona na koncertu The Doors leta 1967, nanj pa sta močan vtis napravila tudi Mick Jagger in James Brown.

The Stooges izšel leta 1969
Prvi album, poimenovan preprosto The Stooges, je skupina izdala leta 1969. Bend je vplival na razvijajoče se zvrsti heavy metal in punk rock, a so The Stooges prišli na slab glas zaradi nastopov v živo, med katerimi je Iggy Pop, ki je tradicionalno nastopal gol od pasu navzgor, užival mamila, se trpinčil, rezal in razkazoval ter žalil občinstvo. V zgodovino glasbe se je zapisal tudi kot prvi, ki je med nastopom z odra skočil med občinstvo.

Prvencu The Stooges je sledil album Fun House (1970), rojstvo punka v ZDA pa je zaznamoval legendarni album zasedbe Raw Power (1973), ki je izšel pod producentsko taktirko Davida Bowieja. Zaradi nesoglasij o prihodnosti skupine pa tudi zaradi težav, ki jim je imel Iggy Pop s heroinom, se je skupina leta 1974 razšla.

Sodelovanje z Bowiejem
Bowie je tudi po razpadu skupine igral pomembno vlogo pri glasbeni poti Iggyja Popa, saj ga je kot gosta povabil na kultno turnejo Station To Station, nato pa sta skupaj živela v komuni v Berlinu. Bowie je tedaj sodeloval pri pisanju dveh mojstrovin Iggyja Popa, danes klasikah rocka in punka The Idiot in Lust For Life.

Iggy Pop je Bowieju vrnil uslugo na enem najboljših Davidovih izdelkov, plošči Let's Dance, na katero je uvrstil Iggyjevo pesem China Girl, ki je požela svetovno slavo in oba glasbenika znova umestila na vrhove svetovnih lestvic. Zaradi velikih dobičkov od prodaje in predvajanja pesmi se je Iggy Pop lahko začasno posvetil svoji drugi ljubezni - filmu.

Vrnitev v velikem slogu
V 90. letih se je Iggy Pop v velikem slogu vrnil z albumom Brick By Brick. Na njem je uspešnica Candy, ki jo je posnel v duetu s Kate Pierson, pevko skupine B-52's. V svoji solokarieri je glasbenik izdal okoli 15 studijskih albumov, zadnjega Post Pop Depression lani, v sodelovanju z rockerjem Joshem Hommom.

V novem tisočletju se je prav tako ponovno združil s člani skupine The Stooges in z njimi izdal še albuma The Weirdness (2007) in Ready to Die (2013). Priznani režiser Jim Jarmusch, s katerim je Iggy Pop sodeloval pri filmu Kava in cigareti, je o skupini posnel tudi dokumentarni film Gimme Danger.

V Sloveniji je Iggy Pop doslej nastopil trikrat - leta 1993 in 2008 v Ljubljani, leta 1994 pa na izolskem stadionu.

T. K. B.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Kotnik90
# 21.04.2017 ob 16:26
Teli rokerji res zgledajo zdelani na stara leta, ni čudno da se jih prav veliko ni postaralo :)) S,D&R'nR... Včasih me folk vpraša zakaj sem tolk zamorjen, in negrem na noben party itd... Ni to zame, js sem se rodil 30 let prepozno, če bi se rodil tam v 60'ih bi blo noro. Babe, kitara, muska, pjača pa uživi življenje... Dons pa kam naj človek gre? V stožice na Seko? Al pa na Severino? Da me 5 čričkov sesuje zato ker sem ga baje pogledal, ne hvala. Raj doma pa Iggy Pop. Hvala Iggy.
iluvatar
# 21.04.2017 ob 13:04
Raketa!
Jero
# 21.04.2017 ob 19:52
Kotnik90,
najboljši komentar, kar sem jih prebral v zadnjem času tu na MMC.
7up
# 21.04.2017 ob 17:21
ČIN!
timoti
# 21.04.2017 ob 16:52
70 ?

*ebemti, leti cajt....
Matjaz82
# 21.04.2017 ob 16:14
Zlata osemdeseta, koka in rastur.
Fleaa
# 21.04.2017 ob 14:33
Every wild desire
Beckons from the dark
I've made my bed but I can't risk my head
While I still swim with sharks
Everyone needs something
Sometimes they don't know why
But so much good's been misunderstood
In the blink of the eye


Iggy Pop