Franc Zadravec (1925-2016) se je v svoji dolgi karieri, od leta 1983 je bil tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, podpisal pod vrsto knjižnih del ter objavil več kot 300 znanstvenih razprav, študij in člankov doma in v tujini. Foto: ljs.si
Franc Zadravec (1925-2016) se je v svoji dolgi karieri, od leta 1983 je bil tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, podpisal pod vrsto knjižnih del ter objavil več kot 300 znanstvenih razprav, študij in člankov doma in v tujini. Foto: ljs.si
Miško Kranjec 1908–1935
Leta 1962 je doktoriral s tezo Miško Kranjec 1908–1935. Med drugimi avtorji, ki se jim je tudi intenzivneje posvečal, najdemo Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Alojza Gradnika, Srečka Kosovela, Slavka Gruma, Ivana Preglja, Franceta Bevka, Cirila Kosmača in Prežihovega Voranca. Foto: Prešernova družba

V svoji dolgi karieri se je podpisal pod vrsto knjižnih del in objavil več kot 300 znanstvenih razprav, študij in člankov doma in v tujini. Med drugim je več let urejal literarnozgodovinski del revije Jezik in slovstvo, bil član uredniškega odbora Slavistične revije in precej let njen odgovorni urednik.

Zadravčeve študije zajemajo tudi ekspresionistično liriko, prozo in dramatiko, teorijo realizma po moderni, novejšo literarno kritiko, slovenski roman 20. stoletja ter slovensko zamejsko literaturo, piše na spletni strani SAZU-ja. Še posebej se je posvečal delu Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Alojza Gradnika, Srečka Kosovela, Slavka Gruma, Ivana Preglja, Miška Kranjca, Franceta Bevka, Cirila Kosmača in Prežihovega Voranca.

Med njegovimi zadnjimi deli so monografija Pesem, ki te pomni: Utrinki iz slovenske domovinske poezije 20. stoletja (2013), Slovenski narodnoobrambni in protivojni roman (2011), Zvezde kresnih večerov: Analiza dvajsetih nagrajenih romanov od 1991 do 2010 (2010) in Slovenska literarna satira od Ivana Cankarja do Slavka Pregla (2010).

Žalna seja bo v dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) v petek ob 11. uri.


Pot iz Pomurja v prestolnico

Franc Zadravec se je rodil leta 1925 v Stročji vasi pri Ljutomeru. Po končani murskosoboški gimnaziji se je leta 1947 vpisal na študij slovenistike in rusistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1952 je diplomiral, deset let pozneje je tam tudi doktoriral s tezo Miško Kranjec 1908–1935. Nekaj let je nato poučeval slovenščino na murskosoboški gimnaziji, kjer je bil pobudnik za ustanovitev študijske knjižnice in njen ravnatelj.

Za tem pa je zasedel mesto asistenta za novejšo slovensko literarno zgodovino na Oddelku za slovanske jezike in književnosti na Filozofski fakulteti. Z začetkom sedemdesetih let je postal redni profesor, od leta 1993 pa je zaslužni profesor.

Tudi gostujoči profesor v tujini
Konec osemdesetih let je bil izvoljen za dopisnega, leta 1985 pa za rednega člana SAZU-ja. Kot gostujoči profesor je predaval na tujih univerzah v Novem Sadu, Celovcu, Trstu, Innsbrucku, Regensburgu, Berlinu.

Opravljal je delo urednika oziroma sourednika revij Svet ob Muri, Jezik in slovstvo, Panonski zbornik, Slavistična revija, knjižnih zbirk Naša beseda in Beseda sodobnih jugoslovanskih pisateljev. Leta 1980 je bil odlikovan z redom zaslug za narod s srebrnimi žarki, leta 1997 s srebrnim častnim znakom svobode RS.

Franc Zadravec je umrl 24. julija v Gornjem Gradu v starosti 90 let.

Umrl je Franc Zadravec
Umrl je Franc Zadravec