Domenico Pozzovivo je v karieri nastopil kar na 18 Grand Tourih, najboljša izida pa sta 5. mesti z Dirke po Italiji v letih 2014 in 2018, leta 2013 pa je bil na Vuelti šesti. Foto: EPA
Domenico Pozzovivo je v karieri nastopil kar na 18 Grand Tourih, najboljša izida pa sta 5. mesti z Dirke po Italiji v letih 2014 in 2018, leta 2013 pa je bil na Vuelti šesti. Foto: EPA

Med kolesarskim treningom v bližini mesta Cosenza v Kalabriji je bil Domenico Pozzovivo vpleten v hudo nesrečo. Zbil ga je avtomobil fiat punto, kolesar, doma iz sosednje pokrajine Bazilikate, pa je bil v nesreči težko poškodovan. Na prizorišču že sta bila vidna odprta zloma desne roke in desne noge. Med reševanjem je bil Pozzovivo ves čas pri zavesti in je zdaj v bolnišnici na operaciji. Po poročilih italijanskih medijev je kolesar dobil zlom šestih reber na levi strani, pri čemer so poškodovana tudi pljuča.

"Pozzovivo je v stabilnem stanju, a ima več zlomov kosti, ki zahtevajo takojšnje operacije," je sporočila ekipa Bahrain Merida.

Večni pomočnik ostal brez kapetanske priložnosti
Nesreča je odvzela Pozzovivu redko priložnost, da bi bil na veliki tritedenski dirki kapetan svojega moštva. Bahrain Merida, ekipa z močnim slovenskim priokusom, je namreč napovedovala, da bo prav 36-letni jonski volk njen prvi adut za skupno razvrstitev na prihajajoči Dirki po Španiji.

Dva Slovenca z Bahrainom na Vuelto?
Pozzovivo velja za odličnega hribolazca, ki je večino kariere na velikih dirkah opravljal vlogo vodonoše za Vincenza Nibalija, ker pa se morski pes iz Messine poslavlja od Bahrain Meride, je bil za kapetana na Vuelti 2019 določen prav Pozzovivo. Bahrajnsko moštvo bo moralo zdaj prirediti načrte in se bo še bolj osredotočilo na etapne podvige, pri čemer bosta svojo priložnost najbrž iskala dva Slovenca v oranžno-modrem dresu: Domen Novak in Luka Pibernik.

Pozzovivo se je sicer ravno vrnil z Dirke po Poljski, kjer je osvojil končno 12. mesto, samo dirkanje pa je zasenčila tragična smrt Bjorga Lambrechta.


Ircu Bennettu šprint 1. etape Binckbank Toura

V Belgiji in na Nizozemskem se je začel njihov skupni tour - enotedenska večetapna dirka. Prva etapa med Bevernom in Hulstom v dolžini 167,2 km se je po pričakovanjih razpletla s skupinskim šprintom glavnine. Na močno razmočeni cesti je bil najbolj prekanjen in na koncu najmočnejši Irec Sam Bennett, ki je ugnal vse tekmece tudi brez izrazite pomoči svoje ekipe Bora Hansgrohe.


Zatajil je prvi favorit pred štartom Dylan Groenewegen, za katerega je delala Jumbo Visma, na koncu je bil prvi šprinter sedmi, ekipni kolega Mike Teunissen pa tretji. Drugo mesto je osvojil Belgijec Edward Theuns (Trek Segafredo). Edini Slovenec na dirki po Beneluksu Grega Bole (Bahrain Merida) je v času zmagovalca prišel v cilj kot 122.


"Bilo je kar nevarno. Skušal sem ostati v ospredju, fantje so opravili dobro delo in v zadnjih dveh kilometrih sem imel dobro izhodišče. Bal sem se padcev, ker je deževalo, a se je dobro izteklo," je zmago pospremil Bennett.

BINCKBANK TOUR, 1. etapa

Beveren - Hulst, 167 km:

  1. S. BENNETT      IRS/BOH   3:42:47
  2. E. THEUNS       BEL/TFS          
  3. M. TEUNISSEN    NIZ/TJV       vsi
  4. J. PHILIPSEN    BEL/UAD          
  5. P. BAUHAUS      NEM/TBM      isti
  6. T. DUPONT       BEL/WGG          
122. G. BOLE         SLO/TBM       čas

Skupni vrstni red po 1. etapi:

  1. S. BENNETT      IRS/BOH   3:42:47
  2. L. WISNIOWSKI   POL/CCC     +0:02
  3. L. BAK          DAN/TDD      0:10
  4. E. THEUNS       BEL/TFS      0:03
  5. M. TEUNISSEN    NIZ/TJV      0:04
  6. J. PHILIPSEN    BEL/UAD      0:06
122. G. BOLE         SLO/TBM      0:10