Dimitris Itudis je trenutno eden najbolj priznanih evropskih trenerjev. Foto: EPA
Dimitris Itudis je trenutno eden najbolj priznanih evropskih trenerjev. Foto: EPA

Da je Itudis glavni kandidat za novega slovenskega selektorja, je poročal katalonski Mundo Deportivo, ki piše, da pogajanja potekajo, a dogovora še ni. Da bi sklenili sodelovanje, bo Grk potreboval tudi soglasje CSKA-ja, s katerim ga pogodba veže do junija 2021, še piše Mundo Deportivo. Pred kratkim smo sicer iz neuradnih virov izvedeli, da bo menjava na selektorskem mestu in da so v igri trije tuji trenerji, med njimi tudi Itudis.

Kvalifikacije za olimpijske igre

Luko Dončića in soigralce med 23. in 28. junijem v Kaunasu čaka kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Slovenija se bo v skupini pomerila s Poljsko in Angolo. V drugi skupini so Litva, Južna Koreja in Venezuela. Dve reprezentanci iz vsake skupine bosta napredovali v polfinale, na olimpijske igre v Tokio pa se bo uvrstil le zmagovalec.

49-letni strokovnjak iz Trikale trenutno vodi moskovski CSKA, s katerim je lani osvojil Evroligo, evropski prvak pa je z rdečo armado postal tudi leta 2016. Predtem je eno sezono vodil Banvit, kjer je sodeloval tudi s Klemnom Prepeličem, kar 12 sezon pa je bil pomočnik Željka Obradovića pri Panathinaikosu, ki je v tem obdobju petkrat stopil na evropski vrh. Trenersko pot je, zanimivo, začel v Zagrebu, kjer je tudi študiral, tako da tekoče govori hrvaško. Nato je deloval še pri Paoku, Panioniosu, Philipposu in Mentu.

Zamenjava ni presenečenje

Menjava na selektorskem mestu je pričakovana, potem ko se v dveh letih in pol na slovenski klopi Rado Trifunović ni proslavil. Po EuroBasketu 2017 je stopil v velike čevlje Igorja Kokoškova, ki je Slovenijo v Carigradu popeljal do zgodovinskega uspeha. Trifunović se je spopadel z zahtevno nalogo, ko je v spremenjenem sistemu kvalifikacij vodil oslabljeno reprezentanco. Tako ali tako med sezono ni mogel računati na tiste iz NBA-ja in Evrolige, tudi sicer pa tako rekoč v nobenem izmed kvalifikacijskih terminov ni imel na voljo vseh razpoložljivih košarkarjev.

Itudis je
Itudis je "učenec" slovitega Željka Obradovića. Foto: EPA

Kljub objektivnim razlogom pa je bilo spodrsljajev preveč. Bonus neuspehov je izbrana vrsta izpolnila z neuvrstitvijo na svetovno prvenstvo, ko je vmes nanizala osem zaporednih porazov, doživela pravi polom proti Ukrajini in klonila pred Belorusijo, ki sodi v precej nižji kakovostni razred. Čeprav so se v teh spremenjenih kvalifikacijah dogajala številna presenečenja, pa vseeno slovenska košarkarska javnost in ljubitelji tega športa niso vajeni, da reprezentanca, ki sodi med evropske velikane, kar so navsezadnje poudarjali tudi košarkarji sami, na parketu pa v preteklosti to tudi potrdili, izgublja z izbranimi vrstami, kot sta Belorusija ali Madžarska, oziroma se muči proti ekipi, kot je Avstrija.

Kvalifikacij za evropsko prvenstvo Slovenija februarja namreč ni začela uspešno. Hladno prho je doživela na Madžarskem, nato pa se pošteno namučila za zmago na domačem parketu proti Avstriji, ki je v Koper prišla precej oslabljena. Seveda tudi Slovenija ni zaigrala v popolni postavi, a če se vsak dober košarkar pozna evropskim prvakom, kako se šele Avstriji, ki sodi precej kakovostnih razredov nižje.

Tretji tujec na slovenski klopi?

Ob tem je bilo v slovenski zasedbi kar nekaj posameznikov, ki igrajo zelo dobre sezone. Košarkarski zvezi nedvomno ni bilo všeč niti besedno obračunavanje selektorja z novinarji po srečanju z Avstrijo, ki roko na srce niso izvajali nekega velikega pritiska nad reprezentanco oziroma so bili zapisi v medijih glede na število porazov prizanesljivi.

Slovenijo sta do zdaj vodila dva tujca – Igor Kokoškov in Božidar Maljković. Foto: Reuters
Slovenijo sta do zdaj vodila dva tujca – Igor Kokoškov in Božidar Maljković. Foto: Reuters

Vendarle je glavno merilo v športu rezultat, po neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pa si je izbrana vrsta bolj kot ne kar sama naložila pritisk, ki pa je tako ali tako v vrhunskem športu nekaj vsakdanjega. Še pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo so vsi na čelu s selektorjem poudarjali, da bosta najpomembnejša obramba in skok, prav to pa sta bili največji težavi v slovenski igri. Napredka tako v tem času tako rekoč ni bilo nobenega.

Jasno je, da Trifunović ni edini krivec oziroma ni edini, ki nosi odgovornost, toda v športu je povsem normalno, da po porazih najprej sledijo trenerske menjave. Vendarle se igralcev v reprezentanci ne da zamenjati. Hkrati odgovornost nosi tudi Košarkarska zveza Slovenije, ki se je torej že odzvala. Generalni sekretar Rašo Nesterović je bil tisti, ki je na slovensko klop pripeljal Kokoškova, tako da je srečno roko pri izbiri selektorja že imel. Če Itudis prevzame Slovenijo, bo na klop sedlo res ugledno trenersko ime, po Kokoškovu in Božidarju Maljkoviću pa bo postal tretji tujec na slovenski klopi.